ВІДМИВАННЯ КОШТІВ: МАКРОЕКОНОМІЧНІ МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ I СУЧАСНИЙ ТРЕНД В УКРАЇНІ - O. Y. Korystin; I. P. Mihus; N. P. Svyrydiuk; Ya. O. Likhovitskyy; О. M. Mitina (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Досліджуються підходи науковців щодо оцінювання відмивання коштів. Акцентовано увагу на макроекономічних результатах такого аналізу. Зроблено огляд досліджень, присвячених масштабам відмивання коштів та їхнього впливу на економіку країни. Виділено відповідну літературу та окремі методики, що мають достатнє поширення у світі. Зосереджено увагу на обговоренні макроекономічних наслідків відмивання коштів та щодо пошуку методів оцінювання різними вченими й зроблених ними висновків про масштаби і потоки відмивання коштів. Запропоновано авторський підхід до аналізу феномену відмивання коштів на основі дослідження зв’язків рівня відмивання коштів з рівнем вразливості секторів економіки та поширення інших негативних соціально-економічних явищ. Використовуючи унікальні емпіричні дані, отримані в результаті проведеного експертного опитування фахівців у сфері протидії відмиванню коштів, проведено статистичний аналіз та перевірку статистичної гіпотези щодо наявності взаємозв’язку і з’ясування істотної залежності рівня відмивання коштів від виділених підгруп індикаторів макроекономічного характеру, проведено кореляційний аналіз на основі використання коефіцієнтів кореляції Пірсона і Кендалла. Обґрунтовуються висновки щодо пов’язаності рівня відмивання коштів в Україні з макроекономічними процесами в Україні: тінізацією економічних відносин, оптимізацією податкового навантаження з ініціативи суб’єктів господарської діяльності та «процвітання» відмивання коштів за рахунок сильних корупційних зв’язків у цій сфері. Сформовано підстави для визначення пріоритетів подальшої державної політики у сфері запобігання відмиванню коштів, визначення для національного фінансового моніторингу відповідних реперних точок підвищеного ризику фінансових операцій у конкретних секторах економіки і можливого подальшого методологічного використання секторального аналізу (з більш широким охопленням галузей економіки) при реалізації національної системи оцінювання ризиків відмивання коштів.