ТРАНСФОРМАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИХ ПРОЦЕСІВ НА ОСНОВІ ПАТЕНТНОЇ ОХОРОНИ БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ВИНАХОДІВ - S. S. Andreichenko; А. V. Andreichenko; O. I. Garafonova; V. G. Marhasova; I. V. Balla (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Досліджено особливості патентної охорони біотехнологічних винаходів як чинника трансформації національних економіко-правових процесів. Установлено, що умови для отримання патенту на біотехнологічні винаходи відрізняються від умов патентування в інших сферах, зважаючи на те, що усі винаходи в галузі біотехнології прямо або опосередковано є продуктом природи. Акцентовано на важливості чіткого розмежування між відкриттям природного явища і новим об’єктом інтелектуальної власності. Охарактеризовано критерії патентування для винаходів у галузі біотехнології. Обґрунтовано, що однакові стандарти патентування винаходів у галузі біотехнології неможливо застосовувати в різних правових системах, тому відповідні рішення повинні ухвалюватися, виходячи з положень національного права. Установлено, що нормативно-правове регулювання патентування винаходів у галузі біотехнології потребує удосконалення з урахуванням особливостей біотехнологічних об’єктів інтелектуальної власності.