ЗНАЧЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД І ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - O. M. Omelchuk,; V. A. Vatras,; O. P. Podra,; V. V. Savenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
У сучасних умовах глобалізаційних змін, посилення конкуренції, інформатизації всіх сфер суспільного життя стратегічним напрямом розвитку України є розбудова інноваційно-інвестиційної соціально спрямованої моделі сталого економічного розвитку. За таких умов ключовим фактором підвищення конкурентоспроможності національної економіки виступає людський капітал як актив, що здатний забезпечити отримання конкурентних переваг на основі використання унікальних людських здібностей і можливостей, що в сучасних умовах інформаційного суспільства виступає рушійною силою у розбудові та забезпечені сталого економічного розвитку. Нагромадження та відтворення людського капіталу виступає стратегічним ресурсом, що здатний забезпечити сталий соціально-економічний і духовно-інтелектуальний розвиток суспільства. Актуальності набуває дослідження та використання європейського досвіду щодо реалізації плану дій на шляху забезпечення сталого розвитку країн — членів Європейського Союзу (ЄС) на основі розвитку та нагромадження людського капіталу, зокрема стратегії «Європа 2020». Установлено, що в Україні існують власні програми, стратегії та плани дій щодо забезпечення сталого економічного розвитку на основі людського капіталу. З метою визначення рівня розвитку людського капіталу України здійснено аналіз позиції країни за цим показником у різних міжнародних рейтингах. Установлено, що в Україні сформоване національне законодавство, яке ґрунтується на Конституції України, законах України, указах Президента України, постановах КМУ, міжнародних угодах та інших документах, що ухвалені державними органами влади і забезпечують формування, розвиток, відтворення основних складових людського капіталу. Визначено пріоритетні напрями забезпечення ліберально-демократичного правового поля розвитку людського капіталу в умовах інноваційно-технічних і демографічних викликів, розвитку інформаційного суспільства та цифрової економіки, глобалізації та посилення міжнародної конкуренції.