КОНТРОЛЬНО-ОБЛІКОВІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ AGILE-МЕТОДОЛОГІЇ ДЛЯ ПРОЄКТІВ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Балазюк, О. Ю.; Сисоєва, І. М.; Пилявець, В. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Розглянуто сутність методології Agile, її концептуальні основи та досліджено основні облікові аспекти для ефективного її впровадження при реалізації проєктів розроблення програмного забезпечення. Проаналізовано, популярність практичного застосування Agile-підходу в різних сферах бізнесу та окреслено основні проблеми, що виникають на цьому шляху з боку облікової системи. Визначено напрями усунення проблем на шляху адаптації особливостей гнучкого підходу в управлінні проєктами до потреб фінансового обліку, розглянуто основні ідейні аспекти «Agile Manifesto». У сучасних умовах практично всі суб’єкти господарювання перебувають у режимі постійних змін. Відбуваються цілеспрямовані перетворення як окремих їхніх елементів, так і системи управління загалом, що вимагає керованості змін, що важко досяжне навіть у межах окремих проєктів, доволі часто унікальних та інноваційних. Окрім цього, у світовій економіці відбулися значні зміни середовища господарювання, що пов’язано з глобалізацією бізнесу, інформатизацією суспільства й переходом до нової моделі економічного зростання. Досліджено, що за сучасної оптимізації фінансових процесів Agile-технології побудовані таким чином, що зміни вітаються, а невизначеність визнається. І це не обійшло внутрішній аудит. Зростання потреб клієнтів, необхідність зміни технологій процесів, упровадження нових управлінських методологій у діяльність підрозділів налаштовують внутрішній аудит на зміну підходів до контрольних дій і аналізу матеріалів, а також активну участь у нових проектах базуючись на попередньому досвіді. В умовах використання гнучких технологій змінам підлягають очікування внутрішніх аудиторів щодо доступу і формату документації. Якщо внутрішній аудит і керівництво компанії прагнуть взаємодіяти один з одним на ранніх етапах переходу до гнучких підходів, внутрішній аудит може стати цінним партнером у забезпеченні високих показників продуктивності, не піддаючи ризику наявність контрольних процедур, і саме такий підхід аналізу облікових записів і описано у статті. Ключові слова: Agile-методологія, Agile-команда, внутрішній аудит, ціннісно-орієнтований підхід, система обліку, система управління, капіталізація витрат. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 0; бібл.: 13.