ОПТИМІЗАЦІЯ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗА ДОПОМОГОЮ HML-FMR КЛАСТЕРИЗАЦІЇ - Брітченко, І.Г.; Безпарточний, М.Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Досліджується процес формування товарних запасів підприємства і визначається оптимальний обсяг товарних ресурсів для продажу. Здійснено узагальнення авторських підходів до формування та оцінки товарних запасів підприємства. Застосовано маркетингово-логістичний підхід з метою розподілу груп товарних ресурсів через ризик невиконання замовлення на поставку товарів підприємства. Для забезпечення ефективного процесу товарного забезпечення підприємств визначено витрати, які пов’язані з формуванням товарних запасів. Запропоновано формалізовану схему процесу формування товарного забезпечення і процесу оптимізації товарних запасів підприємства. Проведено аналіз структури товарних запасів підприємства, визначено обсяг товарообігу, згруповано товарні запаси для різних ознак кластеризації. Для здійснення дослідження використано статистичну інформацію про товарні ресурси підприємств, застосовано статистичні методи (групування, аналіз структури, оцінка динамічних рядів), інструменти оцінки ефективності використання товарних запасів, HML-FMR кластеризація. Вказано на необхідність застосування XYZ- та ABC-аналізу з метою отримання більш достовірних результатів і прогнозних значень товарного забезпечення підприємства. Застосовано економіко-математичне моделювання та графічно показано відмінність у формуванні товарних ресурсів за різними ознаками HML-FMR-кластеризації. Розрахунки дозволяють підприємству визначати оптимальний обсяг товарних ресурсів відповідно до потреб споживачів та їхнього платоспроможного попиту, планувати фінансові ресурси для формування товарних запасів, розвивати асортиментну політику відповідно до попиту на продукцію та її реалізацію. Результати розрахунків обсягу товарного забезпечення підприємства з урахуванням HML-FMR-кластеризації впливають на формування кінцевих фінансових показників діяльності підприємства — доходів і прибутку. Ключові слова: товарні запаси, фінансовий результат, витрати, оптимізація, кластеризація, підприємство. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 4; бібл.: 30.