ГУМАНIСTИЧНИЙ ВИМIР СТАРТ-АП - Cлавiк, Ш.; Сровналiкова, П.; Навіцкас, В.; Гірченко, T. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Стартап — це молоде і дуже мале підприємство, яке укомплектоване персоналом, людськими стосунками і відрізняється від середовища великих підприємств. Тому дослідження зосереджені на засновниках / лідерах стартапів та стосунках всередині команд. Результатом дослідження є оособистісні характеристики провідних людей (вік, освіта, причини вступу до бізнесу та інші), якість їхнього керівництва та роботи в команді. Оскільки стартап активно розвивається, лідерство і командна діяльність контролюються на основі бізнес-ідеї та інвестиційного циклу. Засновники лідери стартапу починають краще, ніж менеджери, краще справляються з надзвичайними ситуаціями, якість керівництва певною мірою обумовлюється етапом розвитку стартапу. Стартапи містять суперечності з асиметрією, які є вираженням їхніх сильних сторін і значних слабких місць. Брак життєвого і трудового досвіду підміняється ентузіазмом, працьовитістю і почуттям колективної роботи, які мають свої межі, а тому рішенням є професіоналізація стартапу на пізніх стадіях їxнього розвитку. Ключові слова: стартап, засновник, керівництво, команда, Словаччина. JEL Сlassification M10, G24 Формул: 0; рис.: 0; табл.: 5; бібл.: 31.