ПРОВІДНІ ТЕНДЕНЦІЇ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СУЧАСНОМУ СВІТІ: ЕКОНОМІКО-ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ АСПЕКТ - Оболенський, О.Ю.; Щокін, Р.Г.; Романенко, Є.О.; Жукова, І.В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація Визначення відповідних тенденцій економіко-організаційних аспектів формування публічного управління суспільством зумовлене глобальним характером економічних, соціальних, культурних змін, поширенням нових технологій, під час IV міжнародної революції, кризами, пов’язаними з пандемією коронавірусу, гібридними і торговими війнами, боротьбою за лідерство у глобальному і локальному масштабах та іншими світовими і регіональними проблемами. Проведено огляд публікацій, присвячених подальшому розвиткові суспільства для актуалізації використання підходів до прогресивного капіталізму, окреслених Дж. Стігліцом, і солідарної цивілізації, як цілеспрямованих тенденцій формування економіко-організаційних засад публічного управління. Констатується, що управління подальшим економічним розвитком суспільства вимагає сучасної наукової аргументації та підтримки за допомогою розроблення спеціальної наукової теорії — теорії публічного управління. Запропоновано напрями публічного управління в економічній, соціальній, культурній, інституційній і політичній сферах з урахуванням проаналізованих тенденцій становлення сучасної цивілізації. Доведено, що знаходження дієвого консенсусу між органами публічного управління, підприємцями і широкими колами громадськості займає особливе місце для розвитку економіки та передбачає, що: - усі види публічної діяльності повинні бути узгоджені з особливостями сучасного цивілізаційного розвитку країни; - економічні інтереси суспільства мають бути безумовною цінністю під час пошуку та реалізації управлінських рішень, які формуються в постійно оновлюваних умовах розвитку країни. У сучасному світі суспільні трансформаційні процеси у сфері публічного управління потребують активної теоретичної аргументації та відповідної наукової підтримки з метою ухвалення та реалізації суспільно важливих рішень з економічних, соціальних і культурних проблем. Ключові слова: економіко-організаційні аспекти, сталий розвиток економіки, публічне управління, публічна сфера, суспільство, цифровий світ, суспільний консенсус, прогресивний капіталізм, солідарний характер відносин. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 26.