МОНЕТАРНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В ЕКОНОМІЧНОМУ ЗРОСТАННІ ДЕРЖАВИ - Коваленко, В.В.; Шелудько, С.А.; Слатвінська, М. О.; Сергєєва, О.С.; Кулікова, Є. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Здійснено порівняльний аналіз моделей монетарного регулювання і досліджено їхній вплив на економічне зростання. Метою роботи є дослідження моделей монетарного регулювання та їхнього впливу на економічного зростання. Визначено, що монетарне регулювання будь-якої країни світу повинно бути націлено на забезпечення економічного зростання. Доведено, що монетарне регулювання має розглядатись як джерело економічних зрушень, підвищення реальної заробітної плати і, відповідно, рівня життя населення; виступає засобом стримування інфляційних процесів, що, у свою чергу, відповідає стратегічним цілям грошово-кредитної політики. Проведене дослідження засвідчило, що стрімкий розвиток теорій грошово-кредитної політики та економічного зростання вирізняється певними суперечностями, невизначеністю та перехресними течіями. Еволюція теорій представлена кейнсіанською теорією переваги ліквідності, монетаризмом, неокласичними реальними бізнес-циклами, неокейнсіанською моделлю і новою моделлю консенсусу. Кожна з моделей має особливості, виходячи з об’єктів монетарного регулювання (грошова маса, інфляція, процентні ставки, обмінний курс). За результатами аналізу поглядів дослідників щодо впливу монетарного регулювання на економічне зростання, автори дійшли висновку, що думки поділяються як на ті, що характеризують слабкий взаємозв’язок між цими явищами, і ті, що доводять тісний взаємозв’язок. Зроблено висновок про те, що вплив монетарного регулювання на економічне зростання має місце при виборі самої моделі регулювання та інструментів його реалізації. Доведено, що модель монетарного регулювання повинна спиратися на розроблені монетарні правила. Доведено, що в Україні, в умовах застосування монетарного устрою на підставі режиму таргетування інфляції та враховуючи важливість підвищення ефективності використання основних інструментів монетарного регулювання, потрібно, перш за все, забезпечити узгодженість монетарної та фіскальної політик. Координація грошово-кредитної та фіскальної політик повинна полягати у виробленні та реалізації їх таким чином, щоб вони не суперечили одна одній і разом сприяли досягненню загальних цілей економічної політики, якими є стале економічне зростання і низький рівень безробіття за довгострокової цінової стабільності та зовнішньої стійкості. Зроблено висновок про те, що недостатня дієвість монетарного трансмісійного механізму знайшла відображення в розбалансуванні грошового і валютного ринків, деформації кредитного ринку та погіршенні кредитного клімату, зменшенні впливу монетарних імпульсів центрального банку як на фінансову систему, так і на реальний сектор економіки. Основна проблема вагомого впливу монетарного регулювання на економічне зростання в державі міститься у відновленні дієвості каналів трансмісійного механізму грошово-кредитної політики, який залежить від вибору монетарного устрою.