СОЦІАЛЬНЕ СТАНОВИЩЕ ЯК ДЕТЕРМІНУЮЧА СКЛАДОВА МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ СЕЛА - Булах, Т.; Кравченко, І.; Резнікова, Н.; Іващенко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено стан і сучасні тенденції соціального розвитку села як детермінуючої складової механізму управління його економічним розвитком. Виявлено його основні проблеми, у тому числі пов’язані з демографічними процесами, міграцією, наявністю робочих місць, добробутом, доступністю до послуг соціальної інфраструктури. Доведено доцільність розроблення та реалізації інноваційної моделі соціального розвитку села, яка передбачає застосування комплексного підходу до розв’язання наявних проблем і ставить вимогу здійснення перетворень у системі та структурі механізмів державного регулювання цим процесом як на центральному, так і місцевому рівнях. Систематизовано стратегічні напрями щодо подолання негативних тенденцій соціального розвитку села в контексті формування інноваційної економіки, серед яких: Не просто створення нових робочих місць, а місць, привабливих перш за все для молоді. Формування суспільної думки щодо важливості і престижності аграрної праці шляхом гарантування дійової системи її соціальної мотивації та захисту. Усебічне сприяння відновленню і подальшому розвиткові соціальної інфраструктури села, зокрема таких важливих сфер, як культурно-побутове обслуговування, медичне забезпечення, будівництво впорядкованого та облаштованого житла. Подолання диспропорцій на рівні обслуговування сільських жителів. Розширення владних повноважень і можливостей громад у здійсненні процесу контролювання та стимулювання раціонального ресурсокористування на сільськогосподарських підприємствах усіх форм власності, залучення інвестицій у виробничу, соціальну та екологічну сфери сільських територій. Тобто з міста в село мають прийти нові технології, нові нестандартні форми управління, нові підходи до організації розподілу місцевих доходів і соціальних послуг. Дотримання обсягів мінімального фінансування розвитку села. Створення фонду підтримки розвитку соціального розвитку села за рахунок відрахувань господарських суб’єктів усіх форм власності в розмірі 1,5% від їхніх доходів. Упровадження пільгового оподаткування для новостворених підприємств на селі в разі інноваційного характеру їхньої виробничої діяльності, надання соціально-необхідних послуг або здійснення інфраструктурного забезпечення цих територій та ін. Ключові слова: соціальний розвиток, село, механізм, управління, стратегічні напрями, соціальна інфраструктура. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 23.