РЕМОНТ ВЛАСНИХ ТА ОРЕНДОВАНИХ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ - Крот, Ю.М.; Бразілій, Н.М.; Шинкаренко, О.М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Висвітлено основні результати дослідження стосовно організації та відображення в бухгалтерському обліку проведення ремонтів власних та орендованих основних засобів підприємства. Підприємства підтримують свої основні засоби в робочому стані та забезпечують їх функціонування способом як поліпшення, так і за допомогою системи технічного обслуговування й системи планово-попереджувального ремонту. У результаті дослідження з’ясовано, що чіткого визначення понять модернізації, ремонту й інших видів поліпшень у законодавстві немає. Проте аналіз низки нормативних документів та власні міркування надали можливість виділити зміст понять поточного і капітального ремонту, поліпшень, модернізації та технічного обслуговування основних засобів. Установлено, що для системи обліку важливо чітко розрізняти види робіт щодо основного засобу. Визначено, що для подальшого обліку ремонтів і поліпшень орендованих основних засобів важливе значення мають юридичні тонкощі та умови договору оренди. Будь-які затрати, які підприємство здійснює для підтримання об’єкта основних засобів у робочому стані, тобто з метою одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання включають до витрат звітного періоду. Якщо менеджмент вбачає, що проведені роботи призведуть до поліпшення основних засобів, бухгалтерові слід збирати ремонтні витрати аби збільшити первісну вартість капітально відремонтованого основного засобу на вартість понесених витрат. При цьому змінені техніко-економічні характеристики необоротного активу мають знайти своє відображення в технічному паспорті, інвентарній картці або інших реєстрах аналітичного обліку відповідного об’єкта основних засобів. Також зазначено, що для підприємств, які проводять податкові коригування, матимуть місце податкові наслідки ремонту основних засобів, що розглянуто в нашій статті. Ключові слова: ремонт, поліпшення, основні засоби, технічне обслуговування, модернізація, витрати, первісна вартість, амортизація. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бiбл.: 18.