МОТИВАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ В КОНТЕКСТІ ЇХНІХ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ - Кузьминчук, Н. В.; Куценко, Т. М.; Терованесова, О. Ю.; Жежерун, Ю. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Досліджено теоретичні основи мотивації працівників банківського сектору в контексті їхніх ціннісних орієнтацій і напрями ціннісної адаптації як інструменту менеджменту та управління поведінкою банківського персоналу. Мета роботи — розроблення концептуальних положень мотивації працівників банківського сектору на основі ціннісних орієнтацій в умовах необхідності формування ефективних механізмів впливу на трудову активність співробітників банківських установ. Зазначено, що у процесі мотивації працівників банківського сектору слід виокремлювати суб’єкти мотивації, якими виступають умотивований суб’єкт і мотивувальний. Доведено, що об’єктом мотивації є ціннісні орієнтації працівників, які враховують основні потреби та інтереси співробітників. На підставі підходу А. Маслоу до розуміння поняття «цінність» сформовано групи ціннісних орієнтації працівників банківської сфери. Поглиблено понятійний апарат мотивації працівників банківського сектору на основі ціннісних орієнтацій. Установлено, що процес наближення суб’єктивної системи цінностей до об’єктивної є ціннісною адаптацією співробітників, що може включати як зовнішню, так і внутрішню мотивацію. Доведено, що внутрішні мотиви формуються під впливом зовнішньої мотивації, яка передбачає застосування різноманітних методів впливу на трудову поведінку співробітників у рамках матеріальної і нематеріальної форм. Запропоновано концептуальні положення мотивації працівників банківської сфери на основі ціннісних орієнтацій, що враховують процеси ціннісної адаптації як трансформації суб’єктивної системи цінностей до об’єктивної, включають організаційні, нормативні та фінансові засади стимулювання трудової активності персоналу банківських установ, реалізація яких сприятиме подальшому розвиткові банківського сектору щодо мотиваційного аспекту банківських працівників і задоволення потреб економічних суб’єктів в отриманні широкого спектра сучасних банківських послуг. Ключові слова: мотивація, цінність, мотивація працівників банківського сектору на основі ціннісних орієнтацій, ціннісна адаптація, зовнішня та внутрішня мотивація, методи мотивації. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 13.