ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ: ФОРМУВАННЯ І ВИБІР СЦЕНАРІЇВ УПРАВЛІННЯ - I. M. Vyadrova,; I. V. Pasechnik,; N. L. Morozova,; T. Novikova,; S. Viazovyi, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Пропонується оцінка та аналіз динаміки стану кадрової безпеки та ефективності її управління на основі інтегральних показників рівня розвитку, який дозволяє отримати рівневу кількісну оцінку динаміки розвитку за визначеною сферою як інтегральний рейтинговий показник. Дослідження стану складових діагностики загального рівня кадрової безпеки банку проведено шляхом виокремлення таких системоутворювальних елементів на основі зміни діапазону відповідних інтегральних показників, а саме: рівень конкуренції персоналу на банківському ринку, що може набувати трьох станів — сувора, регульована і досконала; рівень кадрової безпеки комерційного банку, що класифікується як високий, достатній, середній і низький; рівень впливу факторів внутрішнього середовища, що може чинити дестабілізувальний, нейтральний і позитивний вплив; рівень впливу факторів зовнішнього середовища класифікується за ступенем впливу — агресивний, помірний, слабкий. Реалізація моделі вибору стратегії забезпечення кадрової безпеки ґрунтується на побудові вектора стратегічних пріоритетів, який побудований за відповідною системою координат на базі розрахованих оцінок за кожною з досліджуваних складових. Вектор стратегічних пріоритетів визначає стратегію, яку доцільно обрати комерційному банку за поточного рівня розвитку та відповідного ступеня впливу всіх виділених факторів. У напрямку, зворотному векторові стратегічних пріоритетів, перебуває стратегія, яку варто впровадити для підвищення рівня безпеки шляхом вирівнювання зовнішніх факторів. Побудовано чотирикутники стратегічних рішень забезпечення кадрової безпеки за чотирма модельованими сценаріями. Запропоновано комплексний підхід до моделювання сценаріїв стратегічних змін кадрової безпеки комерційного банку, що дозволяє провести комплексний усебічний аналіз на всіх рівнях управління на банківському ринку, зокрема, врахувати загальний рівень конкуренції персоналу на банківському ринку, рівень кадрової безпеки конкретного комерційного банку і дослідити рівень розвитку системи управління персоналом у напрямі забезпечення кадрової безпеки в умовах зовнішніх і внутрішніх факторів впливу та визначити сценарії реалізації змін, адаптованих до досліджуваного суб’єкта з урахуванням їхніх особливостей, можливостей і конкурентних переваг.