ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ РІВНЯ БОРГОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Сіренко, Н. М.; Полторак, А. С.; Мельник, О. І.; Луценко, А. С.; Борисенко, Л. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Проаналізовано методику оцінки економічної безпеки України, структурним елементом якої є боргова безпека. Визначено недоліки цієї методики, які можуть призвести до некоректних результатів оцінки стану боргової безпеки, і запропоновано напрями її вдосконалення, серед яких: своєчасний перегляд вагових коефіцієнтів, які чисельно характеризують важливість індикатора; максимальна заміна використання суб’єктивних експертних оцінок у процесі розрахунку вагових коефіцієнтів на користь більш об’єктивних методів (ігрові методи, метод головних компонентів, методи моделювання); систематичне оновлення переліку індикаторів боргової безпеки з урахуванням структурних змін в економіці країни; застосування мультиплікативної форми інтегрального показника стану боргової безпеки замість адитивної форми, серед недоліків якої доцільно виділити значущість інтегрального показника при нульових даних окремих індикаторів, а також компенсація значення інтегрального індексу за певними індикаторами за рахунок інших. Запропоновано до застосування у процесі оцінки стану боргової безпеки такі показники: відношення зовнішнього боргу до річного експорту; відношення обсягу сукупних платежів з обслуговування зовнішнього боргу до доходу державного бюджету; відношення вартості обслуговування зовнішнього боргу до річного експорту і ВВП; відношення міжнародних резервів до короткострокового державного боргу. Оцінено стан боргової безпеки України за період 2009—2017 рр. і доведено, що значення переважної більшості індикаторів боргової безпеки України перебуває в діапазоні критичних і незадовільних значень і, крім того, мають тенденцію до подальшого погіршення. Здійснено прогнозування рівня боргової безпеки України на 2018—2020 рр. шляхом прогнозу екзогенних змінних економетричними методами, які є входом для макроекономічної моделі, розрахунку прогнозних значень індикаторів боргової безпеки та інтегрального показника боргової безпеки України в цілому. Обґрунтовано застосування методичного підходу до оцінки і прогнозування рівня боргової безпеки України. Ключові слова: боргова безпека держави, державний борг, гарантований державою борг, оцінювання рівня боргової безпеки держави, валовий зовнішній борг, офіційні міжнародні резерви. Формул: 4; рис.: 4; табл.: 3; бібл: 17.