АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ - Семенець, А. О.; Тюріна, Д. М.; Кузькін, Є. Ю.; Ярмак, О. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є дослідження ефективності співпраці України з Євросоюзом у цілому і доцільності входження нашої країни до Зони вільної торгівлі зокрема, а також обґрунтування доцільності реалізації євроінтеграційних процесів взагалі. Розглянуто історію розвитку інтеграційних процесів України до Європейського економічного співтовариства; основні очікування, ризики і результати заходів, спрямованих на інтеграцію української економіки в європейську. Виявлено дві основні позиції на результати євроінтеграції для України. Перша полягає в тому, що євроінтеграція для України є благом в усіх аспектах, без очевидних та істотних ризиків, і повинна принести Україні економічне і соціальне процвітання, сприяти переходу України на європейські соціальні стандарти, на підставі економічного зростання за рахунок розширення ринків збуту української продукції (вихід на ємний європейський ринок), стрімкого зростання обсягів прямих іноземних інвестицій в українську економіку, поліпшення стану експортно-імпортного сальдо, створення нових робочих місць, активізації інноваційної діяльності та збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, перехід промисловості України і всієї економіки в цілому на новітні технології. Друга — діаметрально протилежна. І полягає в тому, що євроінтеграція України призведе до того, що відбудеться деіндустріалізація України, супроводжувана масовим скороченням робочих місць, еміграцією значної і найбільш працездатної частини населення і як наслідок — найгостріший дефіцит трудових ресурсів, катастрофічне зростання соціальної напруженості і перетворення України на сировинний придаток Європи. Проведені дослідження в царині інвестиційної діяльності підтверджують обвальне падіння обсягів прямих іноземних інвестицій в економіку України за період інтеграції в ЄС. У даний час іноземні інвестори в кращому разі займають вичікувальну позицію, вивчаючи, в якому напрямі піде розвиток України в політичному, економічному та соціальному аспектах. Помітно погіршилися стан торговельно-економічного сальдо, причому саме з ЄС, стан ринку праці та інноваційної діяльності. Проведені дослідження підтверджують з усією очевидністю правоту другої позиції. Подальші дослідження інтеграційних процесів повинні бути спрямовані на істотне коригування цілей і напрямів євроінтеграції України і сприяти виходу із соціально-економічної кризи і гідного місця у світовому розподілі праці. Ключові слова: євроінтеграція, інвестиції, експорт, імпорт, економічна криза, підприємство, промисловість. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 5; бібл.: 24.