АНАЛІЗ І ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Костирко, Л.А.; Соломатіна, Т.В.; Чернодубова, Е.В.; Хромяк, В.М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. На основі дослідження стану розвитку аграрних підприємств та їхнього ресурсного потенціалу розкрито проблеми і фактори, що впливають на ефективність використання ресурсного потенціалу: неефективне використання земель сільськогосподарського призначення, диспропорції у структурі активів, дефіцит власних обігових коштів, незбалансованість чистого обігового капіталу і фінансових потреб, особливо в малому і середньому бізнесі; незначна частка коштів державної підтримки для потужного інноваційного розвитку, порушення структури капіталу, високі ризики аграрного виробництва, у тому числі з природно-кліматичних причин. Запропоновано методичний підхід до аналізу й оцінки ефективності ресурсного потенціалу аграрних підприємств, заснований на методі математичного моделювання DEA, який передбачає індексну оцінку ефективності використання фінансових ресурсів за факторами і критеріями відстані точки від еталонної межі виробничого потенціалу. Обґрунтовано доцільність здійснення технічної оцінки ефективності використання ресурсного потенціалу аграрних підприємств у поєднанні з іншими підходами (порівняльним, комбінованим), що надає можливість здійснити вибір рішень щодо нарощування обсягу виробництва або зменшення витрат ресурсів. На основі результатів апробації методичного підходу ресурсного потенціалу визначено основні детермінанти, що обмежують ефективність ресурсного потенціалу та пріоритети щодо ресурсозабезпечення і підвищення результативності діяльності аграрних підприємств: упровадження програм державної підтримки інноваційних ресурсозберігальних технологій аграрного виробництва; нарощування технічного і технологічного потенціалу шляхом залучення інвестиційних кредитів, лізингових та партнерських програмам; упровадження ефективних фінансових інструментів; відкриття прозорого та чіткого ринку землі. Ключові слова: ресурси, ефективність, ресурсний потенціал, метод моделювання DEA, технічна ефективність, аналіз, фактори, аграрні підприємства. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 5; бібл.: 14.