ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ В КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ (ПОГЛЯД З АЗЕРБАЙДЖАНУ ТА УКРАЇНИ) - F. Murshudli,; S. Sheludko,; E. Dilbazi, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Присвячено дослідженню впливу інтернаціоналізації банківського бізнесу на фінансові ринки, що має особливо виразний прояв у країнах, що розвиваються, насамперед — у посткомуністичних державах. Мотиви підкорення іноземними банками нових ринків у цьому регіоні були предметом численних досліджень. Новизною статті є порівняльний аналіз інтернаціоналізації банківських систем в Азербайджані та Україні із залученням як теоретичного, так і економетричного аспектів. У результаті узагальнення наявних концепцій банківської інтернаціоналізації було визначено три родові риси: ефект масштабу, конкурентна перевага над місцевими банками, фінансова поведінка клієнтів; виходячи з цього, запропоновано систематику теоретичного забезпечення цього процесу. На основі порівняння частки іноземних банків у розвинених країнах і країнах, що розвиваються, зроблено висновок про наявність фундаментальної експансії міжнародного банківського бізнесу в останніх напередодні світової фінансової кризи, що сприяла поширенню негативних тенденцій. Оцінка рівня доларизації депозитів і співвідношення валютних позик до депозитів доводить ключову роль міжнародних банків у провокуванні валютної кредитної експансії в обох країнах, причому в Україні ця експансія (внаслідок нераціональних дій центрального банку у сфері валютного регулювання) переросла у валютний кредитний бум, який особливо негативно вплинув на розгортання глобальної фінансової кризи в державі. Для емпіричного підтвердження цих припущень було проведено економічний аналіз показників інтернаціоналізації та розвитку банківських систем Азербайджану і України за допомогою VaR-моделювання. Ключовими факторами було обрано: транскордонну чисту позицію міжнародних банків щодо резидентів цих країн, капіталізацію систем, співвідношення позик до депозитів, частку депозитів у пасивах банків, а також фактичний банківський мультиплікатор. Аналіз обґрунтовує значний вплив міжнародного банківського бізнесу на стан банківської системи, ступінь якого залежить від типу зовнішньоторговельної політики.