МІЖНАРОДНА СЕРТИФІКАЦІЯ БУХГАЛТЕРІВ ЯК ШЛЯХ ВІД ОБЛІКОВЦІВ ДО СЕРТИФІКОВАНИХ БУХГАЛТЕРІВ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - O. Dluhopolskyi,; A. Farion-Melnyk,; M. Farion,; O. Ronska,; L. Marushchak, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто проблемні аспекти щодо сертифікації бухгалтерів в Україні, а також актуальність професійної сертифікації як універсального інструменту визнання кваліфікації в галузі бухгалтерського обліку в професійних колах, так і на ринку праці. Наведено найпопулярніші інститути та організації, які спеціалізуються на підготовці кваліфікованих спеціалістів у сфері бухгалтерського обліку ACCA, CIPA, IFA, CPA, CIMA, IТFA, CAP, CFA. Проаналізовано проблемні підходи до організації навчання у країні в порівнянні з міжнародним досвідом, де вища освіта для професійної діяльності бухгалтера не вимагається, проте акцент ставиться на постійне підвищення кваліфікації. Обґрунтовано причини неготовності підприємств і компаній профінансувати програми навчання для підвищення кваліфікації бухгалтерів та отримання сертифікатів. Проведено детальний аналіз щодо функціональних відмінностей у роботі між традиційними і сертифікованими бухгалтерами. Доведено, що основним показником, який може підтвердити кваліфікацію та професійну підготовку працівника в усіх аспектах ведення бухгалтерського обліку за Міжнародними стандартами, є відповідний сертифікат, який не тільки визнається міжнародними експертами з обліку, а і є фундаментальною базою для створення підґрунтям довіри іноземних інвесторів і бізнес-партнерів.