ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ УМОВАХ - Z.-М. Zadorozhniy,; Ya. Krupka,; I. Nazarova, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглядаються можливі наслідки економічної кризи, викликаної коронавірусною пандемією, та реорганізаційні заходи, пов’язані з виведенням економіки із кризового стану. Це стосується, найперше, переорієнтації вітчизняного бізнесу на розвиток тих сфер діяльності, що найменше постраждали, запровадженням нових форм взаємовідносин між суб’єктами. Розглядаються також можливі реорганізаційні процедури, пов’язані з об’єднанням, поділом суб’єктів господарювання та іншими формами зміни їхнього організаційно-правового статусу, що спричинені економічною кризою. Даються пропозиції стосовно способів відображення в бухгалтерському обліку та розкриття у фінансовій звітності в умовах пандемії коронавірусу операцій у безконтактній формі з використанням сучасних комп’ютерних і комунікаційних технологій. Особливе місце відводиться обліковим процесам при реорганізації шляхом об’єднання, придбання, поділу, перетворення суб’єктів господарювання. Головними критеріями визнання таких форм реорганізації визначено здійснення реорганізаційних заходів, пов’язаних зі зміною організаційно-правової форми підприємства, юридичного статусу і складу власників суб’єктів, вирішенням питань правонаступництва. Реорганізаційні процеси такого плану розглядаються через призму формування реорганізаційних об’єднувальних і розподільних балансів як головної зв’язувальної ланки та інформаційного джерела між суб’єктами господарювання до і після проведення реорганізації. Визначено принципи і послідовність формування таких балансів.