ПРІОРИТЕТИ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ЗАСАД УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - R. Kostyrko,; L. Zaitseva,; E. Miklaszewska, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розкрито передумови та сутнісні характеристики управлінського обліку, орієнтованого на забезпечення сталого розвитку підприємств. Обґрунтовано пріоритети розвитку методології управлінського обліку на основі реалізації концепцій цінностей та сталого розвитку, що передбачає розширення предметного поля управлінського обліку за рахунок доповнення об’єктів обліку зовнішнього середовища економічної, соціальної та екологічної діяльності і вдосконалення методичного забезпечення.Охарактеризовано предметне поле, пріоритетні напрями і підсистеми управлінського обліку. Доведено, що методологічним базисом управлінського обліку є концепції цінності і сталого розвитку та принципи цілеорієнтованості, цілісності, адаптивності, динамічності, інтегрованості. Основними системами підтримки управлінського обліку визначено поточний і стратегічний облік за видами діяльності підприємства, аналіз віддачі капіталів. Розкрито систему показників аналізу використання капіталів (фінансового, виробничого, соціального, репутаційно-ділового, природного). Аргументовано послідовність і доцільність використання інструментів стратегічного обліку для здійснення контролю за реалізацією стратегії та прогнозування вартості підприємства. Запропоновано етапи організації стратегічного обліку і визначено доцільність інструментів: збалансованих показників, функціонально-вартісного аналізу, конкурентного аналізу, моделі економічної доданої вартості, обліку витрат за видами діяльності, концепцій ланцюжка цінностей та стратегічного позиціювання. Обґрунтовано необхідність виділення підсистеми аналізу внеску капіталів у створення доданої вартості підприємства за видами діяльності. Наведено систему фінансових і нефінансових показників управлінського обліку, що характеризують результативність економічної, соціальної та екологічної діяльності підприємства і використовуються для складання інтегрованої корпоративної звітності. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні методологічних положень управлінського обліку соціально відповідальної діяльності підприємств як інструменту формування інформаційної бази для складання інтегрованої корпоративної звітності.