ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРОЄКЦІЇ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ ВАРТІСНО ОРІЄНТОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ - Фаізова, С.; Іванова, М.; Саннікова, С.; Варяниченко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Висвітлено напрями вдосконалення методичних засад збалансованої системи показників (Balanced Scorecard) як системи стратегічного управління підприємством. Обґрунтована необхідність відходу від спрощено-механістичного розподілу показників на фінансові й нефінансові, відповідно прив’язки фінансових показників переважно до матеріальних активів i фінансових стратегічних перспектив, нефінансових показників — до нематеріальних активів i нефінансових проєкцій стратегії. Основними критеріями відбору показників до BSC визначені критерії стратегічної спрямованості й ефективності та функціональності. Обґрунтовано необхідність і можливість інтеграції концепцій VBM та BSC, що здійснюється через фінансову панель управління підприємством і використовує VBM-показники. Визначено уніфіковані критерії відбору VBM-показників у фінансову панель BSC (урахування ризиків інвесторів, нематеріальних факторів створення ринкової вартості підприємства, простота розрахунку й економічність показника, можливість каскадування та можливість мотивації) і здійснено їхню відповідну комплексну оцінку. Розроблено загальну структуру інвестиційно-фінансового напряму стратегічної карти вартісно орієнтованого підприємства ГМК. Виділено специфічні ознаки управлінської панелі показників вартісно орієнтованого підприємства. Серед таких: проєкція «інвестори», або фінансово-інвестиційна проекція, слугує відправною точкою каскаду створення вартості підприємства; запропонований шаблон чітко підпорядкований головному показникові (EV); фінансово-інвестиційна проєкція представлена обмеженою кількістю фінансових, переважно VBM-показників; баланс традиційних і нових вимірників; розроблений шаблон не передбачає обов’язкове кількісне переважання нефінансових показників. На основі аналізу взаємозалежності показників і факторів ринкової вартості підприємства (КРІ / CSFs) визначено відсутність лінійної залежності між фінансовими показниками — матеріальними активами — факторами сучасної вартості, – з одного боку, і нефінансовими показниками — нематеріальними активами — факторами майбутньої вартості – з другого. Доведена можливість використання фінансових і нефінансових показників для виміру матеріальних, і нематеріальних активів як джерел створення ринкової вартості. Ключові слова: збалансована система показників, вартісно орієнтовані підприємства ГМК, VBM-показники, фінансово-інвестиційна проєкція BSC. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 14.