АНАЛІЗ ВПЛИВУ СТРАТЕГІЧНИХ ПРІОРИТЕТІВ НА РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Малишко, Є.О.; Чернишов, В.В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Розвиток економіки країни вимагає зростанню обсягів інвестиційних ресурсів, що можливе за рахунок збільшення інвестиційного капіталу. Проаналізовано динаміку прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в економіку України по регіонах за 2010—2018 рр. Результати аналізу свідчать про низький рівень інвестиційної привабливості великої кількості регіонів, що викликано низкою зовнішніх чинників, які стримують розвиток зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) промислових підприємств. Прямі інвестиції є ефективним інструментом стабілізації механізмів регулювання ЗЕД. Розкрито сутність понять «стратегія» і «стратегія зовнішньоекономічної діяльності». Виділено основні стратегічні пріоритети розвитку ЗЕД, а саме: розширення інвестиційних можливостей; розвиток інвестиційної політики шляхом залучення іноземних інвестицій, що забезпечить належний інвестиційний клімат; розвиток технічного і технологічного рівнів через зміни виробничих ресурсів; співпраця фінансових організацій щодо підвищення інвестиційного потенціалу держави. Досліджено надходження прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за видами економічної діяльності в період 2015—2019 рр., а саме: фінансова і страхова діяльність; гуртова і роздрібна торгівля; промисловість. Побудовано інтегральний показник розвитку надходжень прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в Україну за видами економічної діяльності в період 2015—2019 рр., що вказує на низьку інвестиційну активність, яка викликана погіршенням інвестиційного клімату. Інвестиційний проект, виступаючи реалізацією інвестиційних ресурсів, потребує детального дослідження. Запропоновано впровадження інвестиційного проєкту суб’єкта господарювання промисловості з метою збільшення доходу, який передбачає іноземним інвесторам вкладення інвестиційних ресурсів у стратегічно новітні технології для підвищення інвестиційної привабливості на міжнародних ринках. Інвестиційний проєкт характеризується оцінкою реальних інвестицій, що всебічно визначає інвестиційний прибуток, механізми реалізації інвестиційних ресурсів і розв’язання проблем впливу як зовнішнього так і внутрішнього середовища. Установлено, що перспективний розвиток ЗЕД промислових підприємств забезпечить потенціальну інвестиційну модель довгострокового інвестування іноземного капіталу. Ключові слова: зовнішньоекономічна діяльність, інвестиційні ресурси, інвестори, інвестиційний капітал, інвестиційний клімат, інвестиційний проект. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 19.