ЕКОНОМІЧНІ ТА МАРКЕТИНГОВІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ - M. Lyshenko,; T. Ustik,; V. Pisarenko,; N. Maslak,; D. Koliadenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Метою дослідження є ефективне забезпечення та вдосконалення управління маркетингом малого бізнесу та обґрунтування методичного підходу до вибору стратегій формування товарної, цінової та товарної політики на підприємствах. У процесі дослідження були використані такі загальнонаукові та прикладні методи дослідження: аналізу і синтезу, дедукції та індукції використовувалися під час визначення економічних і маркетингових чинників впливу функціонування малих підприємств; систематизації та узагальнення для розрахунку показників ефективності функціонування відділу маркетингу на підприємствах малого бізнесу; експертних оцінок — при визначенні чинників впливу на внутрішнє і зовнішнє середовище малого підприємства; монографічні методи — для поглибленого дослідження поставлених завдань; абстрактно-логічні методи — для теоретичного узагальнення результатів дослідження і формулювання висновків та пропозицій. З метою удосконалення економічних і маркетингових механізмів функціонування підприємств малого бізнесу запропоновано методику створення умов для ефективного здійснення ділової діяльності суб’єктів господарювання, подолання труднощів і розв’язання проблем, пов’язаних з браком знань і досвіду ведення бізнесу, надання можливості отримати позики та потрібна інформація, що сприяє створенню нових робочих місць, подоланню розбіжностей в економічному розвитку регіонів, збільшення експортних можливостей малих підприємств, зростання виробництва і його реструктуризація, полегшення доступу малого бізнесу до сучасних інноваційних технологій, удосконалення маркетингової діяльності та створення відділу маркетингу на підприємстві, визначення основних функцій функціонування такої структури. Окремі наукові розробки стосовно обґрунтування економічних і маркетингових аспектів функціонування малих підприємств можуть бути використані для подальших наукових розробок у цьому напрямі, а також у практичній діяльності підприємств для оцінювання їхнього інноваційного, фінансового, маркетингового потенціалу і формування стратегій розвитку.