ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - V. Loiko,; V. Velychko,; A. Maryniv,; T. Steshenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
В умовах проведення реформи децентралізації питання забезпечення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад (ОТГ) залишається актуальним і потребує додаткового вивчення. Досліджено сучасний стан і джерела забезпечення фінансової спроможності ОТГ України в наявних умовах господарювання. Досліджено взаємозв’язок реформи децентралізації влади і реформи децентралізації бюджетної системи країни, який сприяє фінансовій автономії регіонів та створених на їхніх територіях ОТГ. Проаналізовано склад та структуру доходів і видатків місцевих бюджетів України за 2014—2018 рр., які становлять основу фінансування бюджетів ОТГ. Виявлено, що у структурі доходів місцевих бюджетів основну частку становлять офіційні трансферти з державного бюджету. Зроблено висновок щодо поступового нарощування дохідної частини місцевих бюджетів за період реформи. Проведено аналіз джерел фінансових ресурсів ОТГ та доходів і видатків за групами ОТГ, створених на території України, за 2019 рік. Виявлено значну диференціацію щодо доходів і видатків у групах ОТГ, що свідчить про економічну нерівномірність у розвитку територій та ресурсному забезпеченню ОТГ і відображається на обсягах та якості публічних послуг, які отримують мешканці у відповідних ОТГ. Обґрунтовано необхідність вивчення і впровадження позитивного досвіду країн ЄС щодо проведення реформ місцевого самоврядування. Підкреслено, що створення в Україні Державного фонду регіонального розвитку надало можливість мінімізувати корупційну складову при розподілі коштів із державного бюджету до місцевих бюджетів на основі конкурсного відбору проєктів для фінансування. Обґрунтована недостатність бюджетних коштів для фінансового забезпечення ОТГ. Запропоновано розширити коло джерел для забезпечення фінансової спроможності ОТГ, додавши до них інвестиційну, кредитну, грантову складові та розвиток стартап-проєктів на території ОТГ.