ЗНАЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ ВАЖЕЛІВ В УПРАВЛІННІ РОЗВИТКОМ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ - V. Metelytsya,; O. Gubar,; V. Chaban,; O. Perederii,; Y. Hryhorenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Використання відновлювальних джерел енергії в Україні рік від року постійно зростає. Цьому сприяє щорічне подвоєння фінансових інвестицій у виробництво енергії з використанням альтернативних джерел. Для управління розвитком альтернативної енергетики є чимало інструментів. Але найбільш впливовими є фінансові та кредитні інструменти. Здешевленню капітальних та експлуатаційних витрат сприяє вдосконалення технології. Але питання тарифів, пільг, доступності банківських кредитів та їхні ставки перебуває в руках державних регуляторів. Досліджено також перспективи розвитку ринку. Наведені результати прогнозування на період 2020—2035 років вказують на значні зміни у споживанні паливно-енергетичних ресурсів за їхніми видами. Аналіз прогнозних даних довів, що досягти передбачених результатів можна, лише збільшивши удвічі за цей період використання відновлювальних енергоресурсів. Цього результату можливо досягнути за умови застосування управління розвитком альтернативної енергетики. Потреба в управлінні розвитком альтернативної енергетики за окремими її видами вимагає використання відповідних методів та інструментів державного управління. Тому вкрай актуальним стало проведення класифікації шляхів, інструментів та методів управління розвитком. Така класифікація, запропонована в цій роботі, дозволяє застосувати системний підхід до вибору дієвих інструментів, шляхів і методів управління розвитком та модернізацією ефективного вироблення і використання енергії зі застосуванням відновлювальних її джерел. Установлено, що середня рентабельність проєктів альтернативної енергетики становить приблизно 20 %, а строк окупності — п’ять-шість років. Для компенсації технологічних та економічних недоліків окремих видів виробництва енергії запропоновано оптимізувати витрати інвестуванням у комплексне їх використання. Для заохочення інвестування у проєкти альтернативної енергетики запропоновано впровадити конкурентні закупівлі енергії на ринку. За проведеними розрахунками можливі зменшення «зеленого» тарифу на 10 % і наступне зменшення протягом трьох років щороку на 2,5 %. Комбінований «зелений» тариф для сонячних і вітрових енергоустановок домогосподарств повинен становити 0,1228 євро/кВт · год.