РЕГІОНАЛЬНІ АСИМЕТРІЇ ПОДАТКОСПРОМОЖНОСТІ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - I. Paska,; E. Horska,; O. Dragan,; T. Ponedilchuk, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Досліджено сучасний стан податкоспроможності об’єднаних територіальних громад у контексті регіональної асиметрії соціально-економічного розвитку. Проаналізовано стан регіональної асиметрії в Україні за макроекономічними та бюджетними показниками: валовий регіональний продукт на одну особу, заробітна плата одного штатного працівника, частка офіційних трансфертів у доходах зведеного бюджету області, питова вага валового регіонального продукту, що перерозподіляється через податки зведеного бюджету області. Визначено, що в дореформенний період (2013—2014 роки) в Україні відбувався соціально-економічний розвиток регіонів з ознаками регіональної асиметрії за розміром валового регіонального продукту на одну особу та частки офіційних трансфертів у доходах зведених бюджетів областей. Заробітна плата у регіонах, надходження від оподаткування якої покладено в основу визначення податкоспроможності регіонів, варіювалася на рівні, що дозволяє стверджувати про однорідність регіонів за цією ознакою. Детально проаналізовано регіональну асиметрію податкоспроможності об’єднаних територіальних громад за такими ознаками: середній індекс податкоспроможності об’єднаних територіальних громад області; темп росту податкоспроможності об’єднаних територіальних громад області; ступінь диференціації податкоспроможності об’єднаних територіальних громад у межах регіону. Доведено, що високий рівень податкоспроможності об’єднаних територіальних громад з одночасним зменшенням його приросту визначено у Полтавській та Дніпропетровській областях. Частину областей Центрального і Північно-Східного регіонів визначено як трансформаційні області, в яких індекс податкоспроможності об’єднаних територіальних громад демонструє позитивну динаміку і застосовування різних видів горизонтального вирівнювання; Західного і Південного регіонів — областей, у яких низький рівень податкоспроможності з позитивною динамікою. Обгрунтовано та емпірично доведено наявність прямого і сильного зв’язку між валовим регіональним продуктом і податкоспроможністю об’єднаних територіальних громад у межах регіону.