РЕАЛІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОГО МЕХАНІЗМУ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ - R. Piskunov,; G. Daudova, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Висвітлено фінансово-кредитні інструменти фінансового ринку та обґрунтувано пропозиції щодо підвищення ефективності їх застосування. Визначено вагоме місце фінансово-кредитних інститутів, за допомогою яких утворюються відповідні фонди у системі елементів фінансового механізму. Розкрито вплив елементів фінансового механізму на економічні процеси, адже ефективне функціонування фінансового механізму забезпечує практичне використання фінансових ресурсів для реалізації визначених завдань і впливає на процес економічного зростання. Доведено, що в основу структуризації інституційних секторів фінансової системи покладено державні та місцеві фінанси, ресурси фінансового ринку, міжнародні фінанси, які дозволяють залучити додаткові кошти через упровадження фінансових та економічних інструментів. Обґрунтовано, що фінансово-кредитні інструменти дозволяють не тільки залучити додаткові кошти для розвитку інфраструктури територіальних громад, а й трансформують ризики, що виникають на фінансовому ринку, а саме забезпечують стабільність доходів і захист інвестованих коштів, знижують обсяг первинного вкладу, прискорюють рух фінансових ресурсів. Визначено, що практичні основи дієвості фінансово-кредитних інструментів свідчать про недовикористання можливостей їхньої регулятивної дії. Саме вміле поєднання фінансово-кредитних інструментів істотно сприятиме реалізації інвестиційних програм і проєктів. Акцентовано увагу на тому, що фінансово-кредитні інструменти мають ризиковий характер у кожному секторі фінансової системи, а це зумовлює необхідність виявлення закономірностей і тенденцій функціонування фінансового ринку. Доведено, що без суттєвого вдосконалення системи механізмів регулювання трансформаційних процесів у фінансовому секторі неможливо створити фінансову основу для реалізації регіональних програм і проєктів.