МІЖНАРОДНІ АГРАРНІ РОЗПИСКИ ЯК МЕХАНІЗМ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ - A. Starodubtsev,; Yu. Bakai, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано особливості кредитування сільськогосподарських товаровиробників із використанням інноваційного способу фінансування — аграрних розписок. З метою функціонування нового інструменту кредитування сільськогосподарських товаровиробників восени 2014 року спільним Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства і Міністерства юстиції України було запроваджено пілотний проєкт «Аграрні розписки в Україні» за сприяння Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. До кредиторів за аграрними розписками долучилися не лише постачальники і дистриб’ютори матеріально-технічних ресурсів, зернотрейдери, банки, а й компанії-нерезиденти з Естонії, Нідерландів, ОАЄ. У результаті роботи Проєкту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримали ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин із кредитором і здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами. Саме тому у статті наголошується на важливості удосконалення механізму міжнародних аграрних розписок шляхом внесення змін до чинного законодавства України. Адже це сприятиме поліпшенню доступу сільськогосподарських товаровиробників до виробничих ресурсів і фінансування, підвищить простоту в користуванні, ефективність, надійність аграрних розписок, розширить сферу їх використання. У зв’язку з цим розроблено пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про аграрні розписки», а саме у визначенні правової природи аграрної розписки і закріплення на законодавчому рівні аграрної розписки як цінного папера з можливістю його використання у вільному обігу. Розглянуто зарубіжний досвід щодо кредитування аграрного сектору за допомогою аграрних розписок. Розкрито особливості і привабливість механізму фінансування сільськогосподарських товаровиробників з використанням міжнародних аграрних розписок, адже це дозволяє отримати доступ вітчизняним сільськогосподарським товаровиробникам до міжнародного фінансування. Тому одним з основних призначень цієї статті є привернення уваги вчених до необхідності удосконалення механізму застосування міжнародних аграрних розписок, введення їх в обіг, що сприятиме ефективному застосуванню цього інструменту сільськогосподарськими товаровиробниками у процесі залучення іноземних фінансових ресурсів.