ЦІЛЬОВА КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: ПРОПОЗИЦІЇ ДО ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ - O. M. Iastremska,; H. V. Strokovych,; O. О. Iastremska,; Amit Kumar, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проблематика статті — виявлення основних етапів, методів, організаційних структур формування і реалізації цільових комплексних програм розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності промислових підприємств, упровадження яких сприятиме успішності стратегічного управління економічними ресурсами суб’єктів господарювання. Мета статті полягає в розробленні пропозицій з формування та реалізації цільової комплексної програми розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства. Об’єктом дослідження є розвиток інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства. Предметом дослідження — теоретичні положення, методичне забезпечення, інструментарій формування і реалізації цільових програм розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств. Методами дослідження використано структурно-логічний аналіз, теоретичне узагальнення, статистико-аналітичний аналіз, експертний метод опитування, метод програмно-цільового управління. На основі проведеного аналізу запропоновано етапи формування і реалізації цільової комплексної програми розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства, до складу яких запропоновано включити: конкурсний відбір і призначення відповідальних виконавців, визначення наявних проблем розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності та здійснення їхнього комплексного аналізу, формулювання основних цілей програми та їхня структуризація за ієрархічною залежністю, визначення і розроблення заходів з досягнення цілей, що можуть бути альтернативними, формування варіантів програми з урахуванням альтернативних заходів, обґрунтування обсягів фінансових і людських ресурсів за сформованими критеріями для реалізації програми, її обговорення й ухвалення, узгодження заходів програми й обсягів фінансування з чинним планом розвитку підприємства на відповідний визначений термін. За кожним запропонованим етапом проведено дослідження на прикладі 21 машинобудівного підприємства за 2015—2019 рр., що довело доцільність розроблених пропозицій. Практичну спрямованість результатів дослідження підтверджують наведені розрахунки за розробленою цільовою комплексною програмою розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності для підприємства машинобудування з використанням реальних даних і порівняння очікуваних результатів за програмою з фактичними, які засвідчили зростання показників розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства.