МАКРОЕКОНОМІЧНІ ДИСБАЛАНСИ В УКРАЇНІ: МОНІТОРИНГ НА ОСНОВІ MIP SCOREBOARD ТА МОДЕЛЬНІ ОЦІНКИ ЇХНЬОГО ВПЛИВУ НА ЗРОСТАННЯ І СТАБІЛЬНІСТЬ - V. Heyets,; M. Skrypnychenko,; S. Shumska, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Серед гострих проблем розвитку світової економіки розглянуто проблему ідентифікації та моніторингу макроекономічних дисбалансів, що упродовж останніх десятиліть особливо актуальні для країн, різних за розміром, географічним положенням та роллю в геополітиці. Для України, що обрала європейський шлях розвитку, апробація європейської методики визначення дисбалансів є одним із домашніх завдань, яке передбачає розбудову системи заходів мікро- та макропруденційної політик, що можуть ослабити негативний вплив наявних дисбалансів і попередити появу нових. У контексті необхідності вчасного виявлення макродисбалансів, які гальмують економічну динаміку і призводять до розгортання фінансово-економічних криз в Україні, наукова новизна дослідження полягає у здійсненні аналітичної та кількісної оцінки масштабів нагромаджених у вітчизняній економіці зовнішніх і внутрішніх дисбалансів та емпіричній перевірці гіпотез щодо їхнього негативного впливу на темпи економічного зростання та стабільність. На основі європейської процедури макроекономічного дисбалансу «Тhe Macroeconomic Imbalance Procedure» (MIP Scoreboard) проведено аналіз динаміки основних індикаторів, які засвідчили наявність дисбалансів у зовнішній і внутрішній сферах, на ринку праці України. Зокрема, на тривалий характер дисбалансів вказує моніторинг показників: сальдо поточного рахунку, чистої інвестиційної позиції, ринкової частки експорту країни, реального ефективного курсу гривні, боргу сектору державного управління, безробіття серед молоді. Проведено регресійний аналіз і на часовому проміжку 2001—2018 рр. побудовано ряд моделей, які підтвердили наявність статистичного впливу динаміки показників, що є основними індикаторами дисбалансів у MIP Scoreboard, на темпи економічного зростання в Україні. Реалізація та прогнозні оцінки пробіт-моделі підтвердили високу ймовірність настання кризи у короткостроковій перспективі внаслідок нагромаджених і формування нових дисбалансів у різних сферах економіки України, що є загрозливим, оскільки це може призвести до зниження конкурентоспроможності країни та фінансової нестабільності. Наголошено на необхідності розроблення і впровадження в українську практику моніторингу MIP Scoreboard з урахуванням національної специфіки для раннього виявлення загроз стабільності та своєчасного попередження кризових ситуацій, оскільки накопичені проблеми, окрім негативного впливу на економічну динаміку, можуть також мати й негативні соціально-політичні наслідки.