КОМПЛЕКСНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - G. Tarasiuk,; V. Kovalchuk,; A. Sotnyk, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Актуальність теми дослідження пояснюється тим, що для досягнення загальної стійкості розвитку підприємства необхідним є налагодження системи стратегічного управління, послідовна та ефективна реалізація функцій аналізу і прогнозування. Метою статті є обґрунтування послідовності проведення комплексного дослідження пошуку можливостей подальшого розвитку підприємства і їх використання з метою досягнення цілей діяльності. Доведено, що успішне функціонування підприємства неможливе без належного інформаційного забезпечення. Для ухвалення обґрунтованих управлінських рішень потрібна відповідна і достовірна інформація. Наукова новизна статті — визначення сутності та послідовності реалізації комплексного підходу діагностування господарської діяльності підприємства з використанням процесу прогнозування ефективності використання його потенціалу. Обґрунтовано, що основне інформаційне забезпечення комплексного вивчення діяльності підприємства формується переважно фінансовою звітністю і даними про зовнішнє середовище функціонування суб’єкта господарювання. Запропоновано для визначення цілей діяльності підприємства і проведення контролю за їх досягненням використовувати методи стратегічного аналізу з використанням статистичної інформації про зовнішнє середовище та результатів маркетингових досліджень, поточної діагностики та економічного прогнозування з використанням фінансової звітності організації. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості комплексного діагностування поточного рівня розвитку підприємства, формуванні заходів підвищення ефективності діяльності та контролюванні процесів їх реалізації. Визначено вимоги до інформаційного забезпечення комплексного дослідження діяльності підприємства, дотримання яких здатне поліпшити систему управління організації.