ЗАСТОСУВАННЯ СЦЕНАРНОГО ПІДХОДУ В ДОСЛІДЖЕННІ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩА ПІДПРИЄМСТВ - N. V. Shandova; H. E. Voskresenskaya; O. Yu. Miroshnik (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Дослідження тенденцій розвитку промислового виробництва України в умовах зростання невизначеності середовища обумовлене необхідністю розуміння ролі галузі машинобудування, її стану у взаємозв’язку з макроекономічними факторами, що впливають на формування середовища діяльності підприємств. Інструментом, що дозволить виявляти і вивчати майбутні бізнес-умови, щоб визначати потенційні ризики і підготуватися до декількох можливих альтернатив майбутнього, пропонуємо обрати сценарний підхід. Запропоновано визначити сценарний підхід в управлінні розвитком машинобудівних підприємств як превентивний метод, використання якого надає можливість виявити ключові невизначеності бізнес-середовища, різні наслідки яких формують альтернативні сценарії його майбутнього розвитку, і дозволяє співвідносити ймовірні результати діяльності машинобудівних підприємств із ужитими в даний момент діями, прорахувати потенційні ризики та адаптувати їхні прояви до цільових настанов підприємства. Обґрунтовано актуальність застосування сценарного підходу в дослідженні бізнес-середовища для машинобудівної галузі та визначено етапи організації розроблення сценаріїв бізнес-середовища машинобудівних підприємств. За проведеним дослідженням стану машинобудівних підприємств визначено складові зовнішнього середовища машинобудівних підприємств, що впливають на ефективність їхнього розвитку, комбінації яких покладено у формування сценарної матриці для відображення сценаріїв середовища майбутнього. На основі застосування сценарного підходу до вибору стратегії розвитку машинобудівних підприємств запропоновано варіанти сценаріїв, що укладаються у варіабельності напрямів розвитку середовища функціонування. Вибір стратегій розвитку машинобудівних підприємств заснований на урахуванні стратегічних цілей на базі побудови матриць ефектів, збитку й ризику. Знаходження максимального математичного очікування цільової функції й мінімального математичного очікування ризику дозволить ефективно реалізувати методику вибору варіанта цілі.