ЕФЕКТИВНІСТЬ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ В АСПЕКТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ - N. Gerasymchuk,; N. Kyrlyk,; I. Shtuler,; L. Stepasyuk,; Z. Titenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Присвячено аналізу ефективності експортного потенціалу, який значною мірою визначає фінансову стабільність держави. Доведено, що посилення зовнішньоторговельних позицій і поліпшення становища в системі світового господарства має важливе значення для економічного розвитку країни. Наголошено, що проблема є особливо важливою для сільськогосподарських товаровиробників, оскільки сучасні процеси глобалізації світової економіки забезпечили зростання конкуренції як на зовнішніх ринках, так і на внутрішньому ринку зокрема. Обґрунтовано і систематизовано показники експортного потенціалу агропродовольчої продукції. За допомогою індексу чистого експортного потенціалу визначено види продукції, які можуть забезпечити конкурентні переваги у світовому вимірі. Здійснено порівняльний аналіз показників відкритості економіки України та окремих країн світу, встановлено, що торгівельні партнери України перебувають на значно вищому рівні за показниками ВВП та експорту на одну особу. На основі проведеного аналізу ефективності українського експорту виявлено основні проблеми експортного потенціалу України та обґрунтовано шляхи їх розв’язання.