ІНКЛЮЗИВНО ОРІЄНТОВАНЕ БЮДЖЕТУВАННЯ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ, ПЕРЕДУМОВИ ТА НЕОБХІДНІСТЬ ЗАПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Z. Lobodina,; H. Lopushniak,; T. Kizyma,; M. Lуvdar, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Для забезпечення соціально-економічного розвитку України на основі концепції сталого інклюзивного зростання доведено необхідність запровадження технології інклюзивно орієнтованого бюджетування, яка би враховувала переваги практичного використання програмно-цільового, партиципаторного та гендерно орієнтованого бюджетування. Серед основних ознак інклюзивно орієнтованого бюджетування виокремлено: наявність законодавчо затверджених правил, норм і процедур, які дозволяють максимально повно залучити громадян до наповнення бюджетів різних рівнів на основі принципу прогресивного оподаткування та забезпечити їм рівні можливості доступу до отримання суспільних послуг; максимально можливе залучення членів соціуму до формування бюджетних програм, на основі яких визначаються видатки бюджетів, а також до контролю за їхнім виконанням, включаючи процедуру звітування. Запропоновано трактування понять «бюджетна інклюзія» та «інклюзивно орієнтоване бюджетування». Зокрема, бюджетна інклюзія трактується як усебічний доступ усіх стейкхолдерів до формування та використання бюджетних ресурсів через впровадження інноваційних технологій бюджетування. Інклюзивно орієнтоване бюджетування визначено як технологію управління бюджетними ресурсами, яка відображає спосіб впливу методів, форм, інструментів, важелів бюджетного механізму на розподільні відносини, полягає у забезпеченні відповідності результатів формування і використання бюджетних ресурсів пріоритетам соціально-економічного розвитку держави, ґрунтується на рівних можливостях доступу населення до суспільних послуг, активній участі усіх зацікавлених сторін у бюджетних процедурах та гармонізації інтересів держави і громадян. До основних елементів інклюзивно орієнтованого бюджетування віднесено: бюджетні програми; результативні показники оцінювання виконання бюджетних програм; виконавців бюджетних програм; ініціативних, активних, фінансово грамотних громадян; бюджет участі (партиципаторний бюджет). Визначено основні етапи інтеграції інклюзивних аспектів у бюджетний процес: проведення інклюзивного бюджетного аналізу (аналізу бюджетних запитів, бюджетних програм та стану їхнього фінансування, бюджетів із метою визначення проблем нерівномірного доступу громадян до бюджетних ресурсів і суспільних послуг); формування цілей та рекомендацій щодо посилення інклюзії; внесення змін до бюджетних запитів, бюджетних програм, бюджетів; моніторинг і оцінювання результатів внесених змін до бюджетних запитів, бюджетних програм, бюджетів.