КВІНТЕСЕНЦІЯ ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЛАТИЛЬНОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО ПРОСТОРУ - N. Novikova; O. Nepomnyashchyy; Yu. Sonko; O. Marusheva; T. Derun (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Формування стабільної фінансової системи є одним із важливих завдань, що постає перед державою. Відсутність комплексної стратегії зміцнення фінансової безпеки України призводить до фрагментарності та недостатньої прогнозованості фінансової політики держави. Зазначене безпосередньо загрожує національній безпеці та економічному суверенітетові України. Авторські розробки щодо напрямів та механізмів забезпечення фінансової безпеки держави спрямовані на формування стратегічного бачення розвитку вітчизняного фінансового ринку, сприяння консолідації та ефективній взаємодії органів державної влади, перш за все Міністерства фінансів України, Національного банку України, Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради України і суспільства. Досліджено фактори, що впливають на фінансову безпеку держави, здійснення порівняльного аналізу підходів до визначення фінансової безпеки, що використовуються в зарубіжній і вітчизняній практиках. У результаті проведеного аналізу запропоновано комплексну сигнальну систему індикаторів оцінки фінансової безпеки держави, розроблено принципи її зміцнення, обґрунтовано механізми забезпечення фінансової стабільності в контексті зміцнення фінансової безпеки держави. Результати здійсненої оцінки слугуватимуть основою для обґрунтування стратегічних напрямів, визначення інструментів та заходів забезпечення фінансової безпеки держави органами макропруденційного нагляду, визначення шляхів розвитку конкуренції на фінансовому ринку. Відповідні напрацювання також сприятимуть своєчасному та адекватному ухваленню управлінських рішень в умовах високої волатильності економічного простору, що в кінцевому підсумку буде слугувати підґрунтям зміцнення фінансової безпеки та розвитку економіки України в цілому. В Україні фінансова політика економічного зростання є основою розвитку держави, підвищення добробуту населення, утвердження нових соціальних стандартів. Фінансова стабільність є важливим чинником впливу на розвиток економіки, соціальну сферу, економічні перетворення, демографічні зміни, благополуччя суспільства та фінансову безпеку як складову економічної безпеки. Зважаючи на це, питання забезпечення фінансової безпеки країни і розроблення стратегічних напрямів дій щодо її підвищення є актуальними.