СОЦІАЛЬНЕ ІНВЕСТУВАННЯ У СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ КОРПОРАЦІЙ УКРАЇНИ - N. S. Orlova,; D. Tarasenko,; N. Oliinyk,; S. Kuzmenko,; O. Medvedchuk, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Присвячено визначенню необхідності соціального інвестування в діяльності корпорацій України при формуванні стратегії соціальної відповідальності. Мета статті — є дослідити розвиток соціального інвестування в діяльності корпорацій для визначення основних напрямів соціальної відповідальності у формуванні стратегії компаній України. Методологічне дослідження проведено з використанням індексу соціальних інвестицій на основі даних з офіційного сайта e-CSR, нефінансових звітів провідних корпорацій України та звітів зі сталого розвитку корпорацій. Досліджено визначення соціальних інвестицій як суб’єктів інвестиційного процесу, видів соціальних інвестицій. Розраховується індекс соціальних інвестицій українських компаній з найкращою практикою з відповідальною інвестиційною практикою (ПАТ «Миронівський хлібозавод», ДТЕК, НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», НАК «Укренерго», ТОВ «Лайффелл», НАК «Нафтогаз України», ТОВ «Нова Пошта», Корпорація «СКМ», ПАТ» Карлсберг Україна»). Проведений аналіз дозволив визначити ефективні та деструктивні напрями ведення соціально відповідального бізнесу на основі обраних показників. Отримані результати дозволили визначити ключові бар’єри для соціального інвестування та основні напрями розвитку соціального інвестування в Україні: підвищення прозорості діяльності корпорацій, інформаційна обізнаність бізнесу щодо розвитку соціальних інвестицій на національному ринку, забезпечення етики ведення бізнесу та дотримання принципів доброчесності в реалізації стратегій розвитку компанії, підвищення якості продукції відповідно до міжнародних стандартів.