ПРОЦЕС РОЗРОБЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ - Штімац, М.; Лич, В.М.; Юрченко, Ю.О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. У сучасних умовах розроблення комплексної обґрунтованої фінансової стратегії є безумовним імперативом і передумовою не лише організаційно-економічного розвитку, а й функціонування підприємств. Фінансову стратегію підприємства можна визначити як комплексний довгостроковий план організації системної діяльності з досягнення його фінансових цілей шляхом формування, розподілу (перерозподілу) і використання фінансових ресурсів. Метою статті є визначення теоретико-методологічних положень та обґрунтування практичних рекомендацій розроблення фінансової стратегії підприємств. Процес розроблення фінансової стратегії підприємства характеризується високим рівнем складності, що обумовлено необхідністю і доцільністю здійснення поліаспектного аналізу, визначення перспективних стратегічних напрямів підприємства на основі встановлених довгострокових цілей функціонування, здійснення діагностики внутрішнього і зовнішнього середовища та потенціалу підприємства, дослідження конкурентоспроможності, прогнозування його розвитку, і охоплює такі стадії: фінансовий аналіз внутрішнього і зовнішнього середовища; визначення стратегічних фінансових цілей; розроблення фінансової стратегії за такими напрямами: управління вартістю підприємства; бухгалтерський облік; управління активами; управління грошовими потоками; кредитна політика; інвестиційна політика; управління фінансовими ризиками; дивідендна політика; реалізація стратегії та моніторинг. Ключові слова: дивідендна політика, облікова політика, управління активами, управління грошовими потоками, фінансова стратегія. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 10.