УДОСКОНАЛЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВ - Карпенко, В.; Вінниченко, O.; Петриківа , O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Джерелом ресурсів для капітальних інвестицій в основні засоби підприємств можуть бути кошти, які сплачено у формі податку на прибуток. Податкове навантаження на українські підприємства в сучасних умовах значне. Одним із шляхів його зменшення є вдосконалення бухгалтерського обліку основних засобів. Згідно з нормативними документами капітальні інвестиції в необоротні активи не включаються до витрат звітного періоду, у процесі експлуатації їхню балансову вартість відносять на собівартість продукції, товарів, робіт, послуг шляхом нарахування амортизації протягом строку корисного використання, який визначається при зарахуванні основних засобів на баланс, але не менше від допустимого, визначеного Податковим кодексом України. Такі обмеження введено з тією метою, щоб підприємства не встановлювали короткі строки експлуатації, що збільшить розмір собівартості, зменшить фінансовий результат і податок на прибуток, який потрібно сплатити до бюджету. У результаті встановлення тривалих строків корисного використання формується менший розмір виробничих витрат і збільшуються прибуток і величина податку на прибуток. Але значне податкове зобов’язання підприємства відволікає ресурси, які могли б бути направлені на диверсифікацію, розроблення сучасних технологій, оновлення основних засобів, підвищення зарплат, інші цілі. Вивчено вартість основних засобів, ступінь їхнього зносу, обсяги капітальних інвестицій за напрямами вкладення, джерелами коштів, регіонами України і видами діяльності, рентабельність підприємств. На практичних прикладах розглянуто економічний ефект від удосконалення методів включення вартості капітальних інвестицій у собівартість, строків експлуатації основних засобів і виявлено величину впливу цих факторів на фінансовий результат діяльності та податкові зобов’язання. Додаткові кошти у формі інвестицій в основні засоби сприятимуть диверсифікації виробництв, що зумовить більші їхні обсяги і, відповідно, більші доходи й податки підприємств, надходження бюджету за податковими платежами. Визначено доцільність здійснення дооцінки основних засобів для збільшення вартості активів. Доведено необхідність у вдосконаленні законодавчого регулювання у сфері обліку основних засобів для створення умов економічного росту підприємств, організацій і в цілому держави. Ключові слова: основні засоби, капітальні інвестиції, амортизація, собівартість, фінансові результати діяльності, податок на прибуток, розвиток. Формул: 1; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 18.