МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРОГНОЗУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Помаза-Пономаренко, А.; Назаров, О.; Удянський, М.; Мороз, С.; Хмиров, І.; Ахмедова, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Установлено, що в контексті забезпечення результативної державної регіональної політики варто здійснювати довгострокове прогнозування сталого розвиту регіонів. З огляду на це обґрунтовано відповідну прогнозну модель, що має імітаційний характер, передбачає здійснення узгодження макро- і мікропоказників сталого розвитку. Зважаючи на прогнозні значення цих показників, підраховується значення BPП, потім оцінюється їхня збалансованість, що можливо, як зазначалося вище, на основі коефіцієнта Джині. Це дозволяє отримати узгоджений прогноз за всіма показниками. Підвищити результативність впливу державної політики на сталий розвиток можливо шляхом систематизації дії та формалізації державної регіональної політики й удосконалення її організаційно-правового і методичного забезпечення, зокрема корекції визначальних і налаштувальних параметрів сталого розвитку в масштабах окремих регіонів і держави, оскільки нормативно закріплені критерії оцінювання такого розвитку суттєво різняться між собою (які застосовуються для щоквартального і щорічного оцінювання). Уточнено основні етапи прогнозування процесів регіонального розвитку за соціально-економічними напрямами. Саме з їх урахуванням побудована інформаційно-аналітична технологія. Технологія прогнозування має забезпечити уточнення системи показників сталого розвитку регіонів і розширення тих показників, що потрібні для опису стану цього розвитку відносно держави в цілому. Вважаємо, що реалізації цього завдання має відбуватися за умови застосування кореляційного аналізу показників. Доведено вибір методу дослідження розвитку регіональних процесів. Визначено адекватність моделі довгострокового планування сталого регіонального розвитку в Україні. Отримані результати є основою для розроблення комплексу заходів для індикативних планів та моніторингу розвитку державної регіональної політики. Ключові слова: державна політика, сталий розвиток, регіон, прогнозування, модель, показники. Формул: 17; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 17.