УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАСАД ПЕНСІЙНОГО СТРАХУВАННЯ - Макаренко, Ю. П.; Куряча, Н. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Представлено базові принципи інвестування пенсійних фондів, серед яких виділено принцип безпеки, принцип прибутковості, принцип оборотності; та особливості пенсійного страхування у світі, до яких належать особливості управління збором страхових внесків, особливості для сільської місцевості, особливості «етичного інвестування». Доведено, що досвід гарантування пенсійних виплат слід використовувати тим країнам, що розвивають пенсійні системи нового типу. Для виходу з фінансової кризи в галузі пенсійного забезпечення доцільним є розроблення нових принципів для відновлення світових ринків пенсійного забезпечення. Виявлено, що використання солідарної системи пенсійного забезпечення є зараз актуальним питанням для багатьох країн світу в умовах фінансової кризи і неможливості громадян виплачувати пенсійні внески. Проблематику розвитку системи пенсійного забезпечення досліджено багатьма зарубіжними науковцями, економістами, політичними діячами, які заклали фундамент у формування сучасних пенсійних систем в економіках світу. Вітчизняні вчені формують сьогоднішнє бачення становлення нової пенсійної системи в Україні. У сфері соціального забезпечення як в Україні, так і у світі можна констатувати, що система пенсійного забезпечення є важливою складовою системи соціального забезпечення підприємницької діяльності. Мета статті полягає в обгрунтуванні теоретичних положень і розробленні науково-практичних рекомендацій щодо пенсійного страхування в умовах реформування пенсійної системи. Роль пенсій зростає з розвитком ринкових відносин у країнах, де відбуваються соціально-економічні та політичні зміни. На основі попередніх досліджень розроблено схему, в якій представлено базові принципи та особливості пенсійного страхування у світі. Демографічна проблема є нагальною для багатьох країн світу, і вирішуватися вона може підвищенням пенсійного віку, зрівнюванням пенсійного віку чоловіків і жінок, зростанням державних видатків на пенсію тощо, але з обов’язковим урахуванням конкретної ситуації, що склалася в кожній окремо взятій країні. Велике значення у здійсненні засад пенсійного забезпечення відіграють процеси інвестування коштів. Інвестування пенсійних страхових фондів на ринку капіталу має свої особливості і певні принципи, яким необхідно слідувати для безпеки, прибутковості й оборотності коштів. Таким чином держава повинна здійснювати регулювання і контроль процесу інвестування коштів пенсійних фондів. Залежно від політики держави повинно встановлюватися обмеження щодо інвестування в різні засоби. Високий рівень мінливості процесів у цій сфері, пов’язаний як із внутрішніми, так і зовнішніми факторами, потребує подальшого дослідження. Ключові слова: пенсійна система, пенсійне страхування, пенсійне забезпечення, пенсійний вік, соціальне забезпечення. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 11.