ТРАНСФОРМАЦІЯ СТРУКТУРИ ЕКОНОМІКИ МІСТ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ: СЕКТОРАЛЬНИЙ ВИМІР - Мельник, М.; Лещух, І.; Щеглюк, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено особливості трансформації структури економіки міст Західного регіону України. Для цього проаналізовано просторову концентрацію економічної діяльності в містах обласного значення Західного регіону України, а також швидкість та інтенсивність трансформації структури їхніх економік. Залежно від структури економіки міст обласного значення в базовому періоді та інтенсивності структурних зрушень у ній упродовж досліджуваного періоду виокремлено два типи досліджуваних адміністративних одиниць: 1) міста обласного значення, які зберегли профільність економічної структури; 2) міста обласного значення, які диверсифікують структуру економіки. До останніх, зокрема, належать: а) міста обласного значення — промислові центри, які диверсифікували свою діяльність шляхом розвитку сервісної економіки; б) міста обласного значення, які трансформували структуру економіки в напрямі розвитку промисловості; в) міста обласного значення, які, попри поліпрофільність економічної структури в базовому періоді, наростили упродовж наступних років економічний потенціал лише в певному секторі економічної діяльності; г) інші міста обласного значення, зокрема ті, які змінили вектор економічної діяльності в напрямі розвитку суміжних галузей. Констатовано існування позитивних тенденцій (вища адаптивність структури економіки досліджуваних адміністративних одиниць до сучасних умов соціально-економічного розвитку), а також негативних тенденцій (асиметричність регіонального суспільно-економічного розвитку внаслідок концентрації ділової активності та капіталу в містах обласного значення; диспропорційність секторальних і просторових структурних змін в економіці міст обласного значення; посилення монопрофільності економічного розвитку окремих міст обласного значення в контексті загострення ризиків економічної діяльності) у трансформаційних процесах економіки міст обласного значення. Ключові слова: трансформація економіки, міста обласного значення, структура економіки, регіональна економіка, сектор економіки. Формул: 2; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 10.