НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ - Завадська, Д. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Систематизовано і вдосконалено теоретичні основи визначення впливу банківського сектору на інноваційний розвиток економіки. Визначено наявні теоретичні положення, що характеризують процеси організації взаємовідносин між банками і підприємствами реального сектору економіки та виникають при фінансуванні інноваційного розвитку країни. Охарактеризовано різні підходи вчених до оцінки взаємозв’язку між банківським сектором та економічним зростанням. Узагальнення наявних у науковій літературі підходів до визначення поняття «взаємодія банківського та реального секторів» дозволило стверджувати, що вони обмежуються: складом учасників і пріоритетом в ініціації взаємодії; масштабами взаємодії (взаємодія на мікро-, мезо- і макроекономічному рівнях на основі врахування впливу ендогенних та екзогенних чинників) і формами взаємодії (синдиковане кредитування, інтеграція, партнерство). Доведено, що фінансову взаємодію між суб’єктами інноваційного процесу детермінують екзогенні та ендогенні чинники. Екзогенні чинники — це сукупність чинників макро- та мікроекономічного середовищ, яка формує позиції зовнішнього середовища національного банківського сектору і утворює потенціал можливостей фінансування інновацій. Групу ендогенних чинників становлять трансформаційні й трансакційні чинники, які формують внутрішнє середовище банків, визначають наявність їхнього фінансового потенціалу і можливості його використання для фінансування потреб інноваційного розвитку економіки. Проведене дослідження довело можливість отримання позитивного або негативного синергетичного ефекту від фінансування банками інноваційного розвитку залежно від впливу визначених чинників на результати кредитних відносин і можливості формування потрібних фінансових ресурсів для кредитування банками інноваційних проектів і програм, з урахуванням загроз виникнення та реалізації інноваційних ризиків. Оцінено можливість впливу інноваційних кредитів банківського сектору на розвиток економіки на макро- і мікроекономічному рівнях. Вказується, що розуміння результатів процесів взаємодії між банками і позичальниками під впливом різних чинників сприятиме формуванню ефективної системи управління кредитними ризиками для отримання позитивного ефекту від кредитування банками потреб інноваційного розвитку економіки. Ключові слова: інноваційний розвиток економіки, банк, позичальник, фінансова взаємодія, чинники впливу, потенціал, синергетичний ефект, інноваційні ризики. JEL Classіfіcatіon G21, G24, O16, O31 Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 20.