ВПЛИВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЧИННИКІВ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇНИ: КЛАСТЕРНИЙ АНАЛІЗ - Каленюк, І.; Цимбал, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Рушійною силою розвитку країн є накопичення і використання інтелектуальних ресурсів. Водночас значний науковий інтерес викликає питання про те, які інтелектуальні фактории є ключовими для забезпечення розвитку різних країн. Метою аналізу є виявлення взаємозв’язку між ресурсними та результативними показниками інтелектуалізації та динамікою ВВП країни. До показників ресурсів належать: людина, фінансові, інтелектуальнi. Ще один набір показників стосується вже отриманих результатів інтелектуальної діяльності, які поділяють на освітні і наукові, інфраструктура, технологічні. Для виявлення та узагальнення наявних залежностей було проведено кластерний аналіз країн, що характеризуються визначальними тенденціями розвитку. Загалом, для дослідження було обрано 44 країни, які є досить неоднорідними за своїм соціально-економічним розвитком та геополітичним положенням. Економетричний аналіз виділив три групи країн, що характеризуються високим (кластер 1), середнім (кластер 2) і низьким (кластер 3) ВВП на душу населення протягом 2005—2015 років. Четвертий кластер включає азійські країни, що швидко розвиваються, — Китай, Гонконг, Сінгапур, Індія і Республіка Корея. Економічне моделювання впливу ресурсних і результативних факторів на рівень економічного розвитку здійснено окремо для кожного кластера. У результаті моделювання були виявлені такі закономірності для кожного кластера. У країнах першого кластера найбільш значний вплив на зростання ВВП здійснюють видатки уряду на освіту і збільшення науково-дослідного персоналу. Для країн другого кластера — зростання видатків на освіту на 1 % призводить до збільшення ВВП на 1 %. Країни третього кластера відчувають значний позитивний вплив зростання витрат на освіту загалом і на вищу освіту зокрема. Країни четвертого кластера відчувають значний позитивний вплив від збільшення науково-дослідного персоналу та зростання державних видатків на вищу освіту. Характеристика інтелектуальних моделей країн різних кластерів дає змогу скласти реалістичні прогностичні сценарії їхнього розвитку, ураховуючи як зміни окремих компонентів моделі, так і ефективність різних економічних заходів та інструментів. Формул: 19; рис.: 2; табл.: 11; бібл.: 9.