ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЕФЕКТУ ВІД ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - Верховод, І.С.; Гурбик, Ю.Ю.; Вороніна, Ю.Є.; Ізбаш, С.С.; Шарова, Т.М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Присвячено оцінці та поясненню ступеня реалізації соціального пріоритету у фіскальній політиці в Україні і визначенню резервів, спричинених розміщенням податку на доходи фізичних осіб в українській податковій системі, який буде використаний для поліпшення впливу оподаткування на соціальний добробут. Порівняльний аналіз був використаний як ключовий метод для оцінки фактичного рівня податкового тиску і відхилення його структури від бажаного на основі досвіду країн ОЕСР, показників сукупного податкового навантаження на економіку та її структуру. На основі результатів проведеного порівняльного аналізу було визначено бачення недоліків, властивих сучасній українській податковій системі. По-перше, досить високий рівень податкового тиску (Україна розташована над лінією тренду, що виражає залежність «ВВП на душу населення — частка податків у ВВП»), наша країна поєднується з несприятливою податковою структурою, щоб забезпечити «цільову спрямованість» податку розподіл навантаження. Як результат, керованість розподілом податкового тиску зменшується, і уряд втрачає здатність реалізовувати соціальні пріоритети у фіскальному регулюванні. По-друге, є два параметри, які є визначальними факторами розподілу податкового тягаря між групами платників податку на доходи фізичних осіб в Україні: мінімальна сума неоподатковуваного доходу і відсутність підвищення податкових ставок для доходів, значно вищих за середній в економіці. Їхній ефект спричиняє те, що навіть доходи в розмірі прожиткового мінімуму підлягають значному оподаткуванню, проте для доходів значно вищий середній розмір податкового навантаження залишається дуже низьким порівняно з європейськими країнами. В Україні для компенсації недовикористання фіскального потенціалу отримувачів високих доходів податковий тягар перекладається на широкі верстви отримувачів заробітної плати в офіційному секторі економіки (які мають мінімальні можливості ухилення від сплати податку на доходи і соціального внеску). Це, у свою чергу, посилює негативний вплив оподаткування на темпи зростання рівня оплати праці та умови відтворення економічної активності широких верств населення. Ми схильні вважати, що єдиним можливим засобом подолання цих двох недоліків української податкової системи є посилення диференціації податкового тиску (зокрема, шляхом запровадження додаткової диференціації ставок податку на прибуток для різних груп платників податків), що має забезпечити, аби фактичний податок тиск приведений у відповідність із платоспроможністю (фіскальним потенціалом) платників податків. Ключові слова: податкова система, оподаткування доходів фізичних осіб, податкове навантаження, податкові випадки, прогресивне оподаткування. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2, бібл.: 17.