СТЕЙКХОЛДЕРНО-ОРІЄНТОВАНА МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Мамонов, K.A.; Грицьков, Є.В.; Пруненко, Д.О.; Величко, В.А.; Ачкасов, А.Є. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Рівень взаємодії між зацікавленими сторонами визначається на основі наукових досліджень з теорії зацікавлених сторін та їхніх видів, сформованих експертних оцінок, отриманих від експертів, використання сучасних методів, що дозволило запропонувати напрями для збільшення рівня взаємодії між зацікавленими сторонами в системах управління підприємствами. У результаті дослідження сформована кількісна основа для ухвалення обґрунтованих управлінських рішень на підприємствах за моделлю, орієнтованою на зацікавлені сторони. Для кожного типу зацікавлених сторін визначено кількісні параметри застосування місцевих стратегій і можливість переходу до реалізації стратегій, що дозволяють підвищити ефективність взаємодії між зацікавленими сторонами для забезпечення розвитку транспортних підприємств. Водночас на вітчизняних транспортних підприємствах можливості реалізації напрямів розвитку і впровадження зацікавленої сторони моделі управління підприємствами транспортної сфери зменшуються, оскільки організаційних заходів не вжито. Тому пропонується трансформувати структуру управління шляхом її оптимізації та створення структурного підрозділу для управління взаємодією зацікавлених сторін на транспортних підприємствах. Запропоновано напрями для розроблення моделі управління, орієнтованої на зацікавлені сторони, також повинні використовуватися транспортними підприємствами в контексті типів зацікавлених сторін, виходячи з кількісної основи, за допомогою використання організаційних та управлінських заходів (використання дорожньої карти і перетворення структура управління компаніями). Доведена необхідність зростання ефективності рівня стейкхолдерних відносин і переходу від антикризової стратегії до стратегії розвитку. У цьому контексті варто здійснити комплекс заходів у системі управління підприємствами, а саме: забезпечення зміни траєкторії взаємодії центральних і місцевих органів влади, органів соціального забезпечення, внутрішніх і зовнішніх регулятивних органів, громадських організацій, засобів масової інформації, інших підприємств та організацій; подальше підвищення ефективності співпраці з підприємствами та організаціями залізничних, промислових, інституційних, підприємств та організацій трубопровідного транспорту, забезпечення засобами зв’язку загального користування, працівниками, відповідальними за роботу підприємств та організацій транспортного сектору, керівниками різні рівні, власники; постійне збільшення обсягів перевезень; зміна напряму та ефективності взаємодії із зацікавленими сторонами для забезпечення обсягу пасажирських перевезень; області зростання та ефективність комунікацій; зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод і жертв у них. Ключові слова: зацікавлені сторони; транспортна сфера, орієнтована на зацікавлені сторони модель управління, взаємодія між зацікавленими сторонами, напрями для збільшення залучення зацікавлених сторін. Формул: 4; рис.: 3; табл.: 5; бібл.: 13.