ДІАГНОСТИКА РІВНЯ БЕЗПЕКИ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА З УРАХУВАННЯМ ФАЗИ ЙОГО ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ - Іщенко, М. І.; Астаф’єва, К. О.; Адамовська, В. С.; Бондаренко, О. О.; Міщук, Є. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зважаючи на сучасні умови переходу в дистанційний режим роботи, підприємствам важливо мати низку інструментів, які дозволять оцінити готовність об’єктів бізнесу до віддаленої роботи з усіма можливими контрагентами. Таким чином, перед підприємствами постає питання забезпечення безпеки діджиталізації. Присвячено дослідженню відмінностей між сутністю понять «інформаційна безпека» і «безпека діджиталізації», а також аналізу рівня безпеки діджиталізації підприємств. Запропоновано методику оцінювання рівня безпеки діджиталізації підприємства з позицій теорії життєвого циклу, що дозволяє виявити ознаки настання «інформаційного спаду» в його діяльності. Методологія дослідження передбачає проведення інтегрального аналізу основних аспектів функціонування підприємства на різних етапах його життєвого циклу за допомогою показника, що враховує ступінь спрацювання комп’ютерного забезпечення, рівень адміністративних витрат і витрат на збут. Виявлення умов настання «інформаційного спаду» і визначення рівня безпеки діджиталізації проводилось експертними методами. Експертами виступали спеціалісти з питань стратегічного розвитку підприємств. Зокрема, експерти виокремили такі рівні безпеки діджиталізації, як «нормальний», «допустимий» і «критичний». Методика була апробована на матеріалах провідних підприємств гірничорудної галузі Криворізького регіону України. Отримані результати характеризують умови виявлення характерних ознак «інформаційного спаду» в діяльності підприємств на таких етапах їхніх життєвих циклів, як «Становлення», «Малолітство», «Дитинство», «Ріст», «Стабільність» і «Спад». Запропонований підхід дозволить удосконалити процеси автоматизації управління та підвищити ефективність упровадження процесів діджиталізації в діяльність виробничих підприємств. Ключові слова: безпека діджиталізації, теорія життєвого циклу, інформаційний спад, метод експертних оцінок, гірничорудні підприємства, ефективність діяльності підприємства. Формул: 1; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 28.