СТРАТЕГІЧНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА - Коленда, Н. В.; Матвійчук, Н. М.; Черчик, Л. М.; Наконечна, Г. Я.; Кумар, Аміт (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Ефективне управління фінансовою безпекою підприємства неможливе без використання у цьому процесі стратегічного підходу. Подано наше бачення статегічного підходу до управління фінансовою безпекою підприємства, який, на відміну від наявних підходів, розглядається як багатоетапний процес, що може мати або чітко визначений циклічний характер, або адаптивний. Запропоновано його алгоритм, розкрито особливості реалізації кожного етапу відповідно до фінансово-правових норм. Виділено такі етапи стратегічного управління фінансовою безпекою підприємства: аналіз та оцінка рівня фінансової безпеки підприємства і дієвості управління нею, визначення місії, цілей і завдань стратегічного управління фінансовою безпекою підприємства, оцінка зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, формування портфеля стратегій управління фінансовою безпекою, оцінка стратегій і вибір оптимальної стратегії, реалізація обраної стратегії управління фінансовою безпекою підприємства та оцінка ефективності її реалізації. Розроблено стратегії управління фінансовою безпекою підприємства і процедуру їхнього вибору, що ґрунтується на двох критеріях: рівні фінансової безпеки та дієвості управління нею. Зокрема, запропоновано: антикризову стратегію, яка може бути загальною або функціональною; стратегію зростання, яку поділяємо на стратегію стрімкого зростання, помірного зростання, концентрованого зростання і диверсифікованого зростання; стратегію стабілізації, яка включає стратегію інтенсивної стабілізації та стратегію екстенсивної стабілізації; захисну стратегію, що передбачає стратегію пасивного захисту і стратегію активного захисту. Матриця вибору стратегії управління фінансовою безпекою підприємства містить два критерії: рівень загальної безпеки підприємства і рівень безпеки її складових (грошово-кредитної, бюджетно-податкової, інвестиційної, фондової чи валютної). Ключові слова: фінансова безпека, стратегія, ризик, фінансова стійкість, ринкова вартість підприємства, фінансові ресурси. Формул: 0; рис: 1; табл.: 1; бібл.: 11.