ІНСТИТУЦІЙНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ - Чугунов, І.Я.; Макогон, В.Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розкрито роль пенсійної системи в забезпечені суспільного розвитку. Визначено напрями забезпечення стійкості та зміцнення фінансової стабільності пенсійної системи. Обґрунтовано, що в сучасних умовах актуалізується необхідність застосування дієвих фінансових інструментів державного управління пенсійним забезпеченням, що нададуть можливість реагувати на зміни соціально-демографічних тенденцій розвитку суспільства та економічних перетворень, зберігаючи параметри стійкості та стабільності діяльності пенсійних фондів. Здійснено аналіз та оцінку співвідношення між середньою пенсією і середньомісячною номінальною заробітною платою у країнах СНД, частки показників бюджету Пенсійного фонду України у ВВП. Розраховано коефіцієнт еластичності зростання середньої пенсії та середньомісячної номінальної заробітної плати до реального валового внутрішнього продукту, коефіцієнт співвідношення кількості пенсіонерів і зайнятого населення у країнах СНД. Розкрито принципи реалізації інституційних перетворень пенсійної системи: поетапність і системність перетворень з урахуванням суспільних та економічних умов із збереженням збалансованості системи державних фінансів у цілому; диференційований підхід до пенсійного забезпечення до різних соціально-демографічних груп населення залежно від їхніх внесків у пенсійні фонди; взаємоузгодженість із процесами реформування інших складових системи державних фінансів і сфер державного управління; збалансованість розподілу відповідальності за пенсійне забезпечення між працівником, роботодавцем і державою; захист прав громадян на матеріальне забезпечення у формі пенсій і визначення його рівня на основі обґрунтованих соціальних нормативів; публічність і прозорість процесу фінансового забезпечення функціонування пенсійної системи; відповідність форм і рівня пенсійного забезпечення населення ступеневі економічного розвитку країн. Ключові слова: фінансово-економічне середовище, система державних фінансів, пенсійне забезпечення, пенсійна система, індекс старіння населення. Формул: 2; рис.: 0; табл.: 4; бібл.: 9.