ІНСТИТУЦІЙНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ - Чугунов , І.; Макогон, В.; Маркуц, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розкрито роль системи державних фінансів у забезпеченні макроекономічної стабільності, регулюванні економічних процесів та підвищення рівня і якості життя населення. Визначено напрями інституційних перетворень системи державних фінансів. Розкрито положення щодо підвищення ефективності використання державних фінансових ресурсів, удосконалення інструментів управління державним боргом, розвитку інституційного середовища державно-приватного партнерства, критеріїв розподілу державних фінансових ресурсів за несприятливої динаміки бюджетних надходжень. Здійснено аналіз та оцінку частки державного боргу у валовому внутрішньому продукті країн ЄС. Запропоновано положення щодо підвищення дієвості державного фінансового контролю та аудиту, удосконалення системи державного прогнозування з метою забезпечення своєчасного здійснення адекватних фінансово-бюджетних заходів і реагування на соціально-економічну ситуацію у країні, посилення стратегічного характеру державних фінансово-бюджетних прогнозів. Обґрунтовано, що в умовах інституційних перетворень формування бюджетних показників, їхньої архітектоніки має здійснюватися виходячи з необхідності: оптимізації видаткової частини бюджетів різних рівнів; прийняття нових видаткових зобов’язань можливе, лише якщо порівняльна оцінка їхньої ефективності є вищою від поточних зобов’язань з урахуванням термінів і рівня наявних фінансових ресурсів для їх реалізації; постійного проведення аналізу та оцінки видаткових зобов’язань з метою визначення неефективних витрат. Визначено важливість у сучасних умовах розвитку системи державних фінансів здійснення постійної оцінки фіскальних ризиків для забезпечення стійкості, стабільності та збалансованості бюджетної системи; забезпечення достатнього рівня гнучкості бюджетних витрат виходячи із макроекономічної ситуації у країні; удосконалення нормативно-методичного забезпечення бюджетного процесу. Ключові слова: державні фінанси, бюджетна система, державний борг, фіскальна політика, економічне зростання. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 10.