ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Краєвський, В. М.; Титенко, Л. В.; Паянок, Т. М.; Богдан, С. В.; Гмиря, В. П. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено теоретичні, методологічні та прикладні аспекти обліково-аналітичного забезпечення оцінювання стану та рівня економічної безпеки підприємства. Висунуто гіпотезу, що економічна безпека підприємства є комплексним і складним поняттям. У загальному варіанті її можна визначити як відсутність різного роду небезпек і загроз або наявність можливостей щодо їх попередження, захисту своїх інтересів і недопущення втрат нижче від граничної межі. У контексті зазначеного основною метою менеджменту підприємства є своєчасна оцінка стану і рівня економічної безпеки та ухвалення виважених управлінських рішень щодо його поліпшення. Визначено, що зазначене потребує наявності адекватної та релевантної інформації, яка формується в обліково-аналітичній системі підприємства. Систематизовано загальні важливі складові обліково-аналітичної інформації як основи обліково-аналітичної системи економічної безпеки підприємства. Виокремлено актуальні напрями і завдання діяльності аналітика з питань фінансово-економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано, що діагностика є дієвим і важливими інструментом оцінювання стану та рівня економічної безпеки підприємства. Розглянуто напрями, види і форми діагностики щодо оцінювання стану та рівня економічної безпеки підприємства. На прикладі найбільшого в південно-східній частині Європи вітчизняного виробника і постачальника сталевих електрозварювальних труб ПАТ «Інтерпайп Новомосковський трубний завод» здійснено обчислення та інтерпретацію показників для кожної складової економічної безпеки. За результатами розрахунків визначено рівень економічної безпеки досліджуваного підприємства та оцінено вплив окремих компонентів на її рівень з метою ухвалення управлінських рішень і застосування превентивних заходів, спрямованих на підвищення рівня економічної безпека підприємства. Ключові слова: безпека, економічна безпека підприємства, складові економічної безпеки підприємства, обліково-аналітичне забезпечення, показники економічної безпеки підприємства. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 7; бібл.: 11.