ФУНКЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО СТРАХУВАННЯ: ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Ткаченко, Н.; Шоха, Т.; Власенко, Ю.; Євстігнєєв, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено стан нормативно-правового забезпечення компенсаційної та превентивної функцій екологічного страхування. За метод дослідження обрано системний підхід, відповідно до якого екологічне страхування розглядається не лише як окремий вид господарської діяльності, що здійснюється з метою отримання прибутку, а передусім як складова економіко-правового механізму в галузі екологічних відносин, елемент правового механізму забезпечення екологічної безпеки і спосіб компенсації та попередження екологічної шкоди. Проаналізовано систему джерел екологічного фінансування. Визначено, що, на відміну від інших фондів фінансування природоохоронних заходів, страхові фонди в екологічному страхуванні використовуються виключно для захисту майнових інтересів страхувальників. Попри те, що в результаті страхового випадку може бути знищено або пошкоджено природний об’єкт, обов’язок використовувати кошти, отримані як страхові виплати, на природоохоронні заходи, у законодавстві України не передбачений. Установлено, що можливість використовувати кошти страхових фондів в екологічному страхуванні для фінансового забезпечення запобіжних (превентивних) заходів, пов’язаних із зниженням страхового екологічного ризику, яка передбачена екологічним законодавством України, суперечить положенням страхового законодавства України в частині правових засад розміщення коштів страхових резервів. Зроблено висновок про доцільність правового забезпечення екологічної функції екологічного страхування, яка полягає в забезпеченні якості навколишнього природного середовища. Для відображення екологічної функції екологічного страхування на нормативному рівні запропоновано: 1) закріпити в законодавстві України обов’язок страхувальника використовувати страхову виплату, пов’язану із заподіянням шкоди природним об’єктам, на відновлення якісного стану таких об’єктів і на ліквідацію негативних змін у навколишньому природному середовищі, які призвели до настання відповідного страхового випадку; 2) створити гарантійний фонд фінансування заходів, пов’язаних із зниженням рівня страхових екологічних ризиків. Ключові слова: правове регулювання, екологічне страхування, функції екологічного страхування, економіко-правовий механізм у галузі екологічних відносин, правовий механізм забезпечення екологічної безпеки. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 21.